Itt az ősz, a sár, és a kutyabarát hely mégis kutyabarát marad

„A vendégekkel sem vetetjük le a csizmájukat. A kutya ugyanazon a járdán jár.” Olvasható egy kutyabarát étterem bejárati ajtaján. De nyáron az a sok nyál, és aztán jön az őszi esőzés! Vajon ebben az időben is ugyanazok a feltételek vonatkoznak kedvenceink behozatalára?

Szerencsére Magyarországon is elindult egy tendencia, amely legyőzi az étterem-, szálloda tulajdonosok azon félelmét, hogy ha a kutyás vendéget kedvencével együtt engedik be, elvesztik a nem kutyás vendéget. A vendéglátók elzárkózását sokszor befolyásolja az ismerethiány vagy a rossz tapasztalat.

A kutyabarát hellyé váláshoz egyébként a hazai törvényi szabályozások alapján nem szükséges semmilyen hivatalos minősítés. Az ÁNTSZ és a NÉBIH hivatalos előírásai szerint a kutya a vendégtérben a tulajdonos/üzemeltető engedélyével tartózkodhat, a hatályos közegészségügyi szabályok betartásával. Kutya a gazdasági helyekre, pultba, raktárba, konyhába nem mehet be. Az előírások betartása mellett már alig pár dolog szükséges, hogy egy hely valóban kiérdemelje a kutyabarát címet:

– a tulajdonos pozitív hozzáállása

– pár apró figyelmesség, amivel a kutyások dolgát megkönnyítjük: itatótál, külön hely a kutyának. A többi plusz már szabadon választható figyelmesség.

A felelős gazdák és a kulturált ebek egyre több vendéglátóhelyet és tulajdonosi szívet hódítanak meg, főleg, ha kutyánk megfelelő szocializációja mellett az időjárás-adta kellemetlenségekre is odafigyelünk. A legtöbb ebtartónak természetes, hogy a kutya maradjon az asztalnál, ne kóboroljon még a kerthelyiségben sem. Fontos, hogy kedvenceink után semmilyen árulkodó nyom ne maradjon, főleg ne más vendégek ruháján vagy asztala körül.

Az őszi esőzések alkalmával pedig célszerű egy kisebb törülközőt magunkkal vinni, hogy lábukat, szőrüket leitassuk, mielőtt egy vendéglátóhelyre belépünk. Mérlegelnünk kell azt is, hogy négylábúnk szőre nem okoz-e kellemetlen szagot vizesen – ha igen, érdemes inkább a száraz napokra időzíteni a kutyabarát vacsorát. A bepiszkolódott szőrt gyakrabban mossuk le otthon, és alaposan szárítsuk meg – ez a szőr és a bőr egészsége miatt is alapvető fontosságú.


Mamba kutya Badacsonyban, a Szeremley Borház és Étterem bejáratánál (Fotó: instagram)

Ha az alapvető szabályokat betartjuk, ezekben a hónapokban is élvezhetjük az aktív kutyázással járó élményeket és a vendéglátóhelyek adta lehetőségeket. Már ha Buksinak van kedve esőben sétálni.

A vendéglátóhelyeken ajánlott kutyás etikettről ITT olvashattok bővebben. 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...