Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit szól a hatóság a kutyabarát helyekhez?

Több kedves kutyabarát vendéglátóhely partnerünk jelezte felénk, hogy az utóbbi időben megsokasodtak az ellenük irányuló megalapozatlan panaszok, bejelentések, melyben kifogásolják a kutyák jelenlétét az étteremben/szállodában. 

Természetesen nem vétettek semmilyen jogszabály, rendelet ellen, minden higiéniai szabályt betartottak, és bár nem történt egyik eset kapcsán sem bírságolás, hatósági fellépés, de akkor is érthető módon kellemetlen és bosszantó az egyes vendégek megalapozatlan panaszaival foglalkozniuk.

Tény, hogy jelenleg nincs semmilyen tiltó szabály, rendelet arra nézve, hogy kutya tartózkodhat a vendéglátó egységek vendégterében (kivételt képeznek a konyhai, élelmiszer-tároló helyiségek). Sajnálatos módon azonban olyan rendeletet vagy elvi állásfoglalást nem találtunk eddig, amiben kifejezetten le lenne írva, hogy kutyák jelenléte megengedett a vendégtérben, pedig egy ilyen elvi állásfoglalás sok kutyabarát hely számára megnyugtató lenne, és sok felesleges konfliktust meg lehetne előzni ezzel.

Ennek érdekében állásfoglalást kértünk a NÉBIH-től és az Országos Tisztifőorvostól is, bízva abban, hogy mihamarabb kapunk egy szakmai állásfoglalást az ügyben, melyet a kutyabarát vendéglátóhelyek rendelkezésére tudunk bocsátani.

Április 2-án megkaptuk a NÉBIH állásfoglalását is:

Az ÁNTSZ és a NÉBIH tájékoztatásaiban egyértelműen rögzítették, hogy nincs tiltó jogszabály arra nézve, hogy a szállodákban, éttermekben, más vendéglátóhelyeken tartózkodhassanak kutyák.

A témában rádió interjú is készült, amely ITT meghallgatható.

Mi szükséges, hogy egy hely kutyabarát legyen? Semmi különös, csak:

– kutyabarát hozzáállás és
– pár apró figyelmesség, amivel a kutyásoknak segítenek.

A kutyabarát hellyé váláshoz nem szükséges, nem kötelező semmilyen tanúsítvány vagy minősítés, külön engedély a hazai törvényi szabályozások alapján. Kizárólag a hatályos ÁNTSZ és NÉBIH hivatalos előírások, közegészségügyi szabályok betartása szükséges!

dr. Sziládi-Kovács Hajnalka

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...