A háziállatok átveszik a pszichoszomatikus terheinket

A legtöbb szülő életében eljön a pillanat, amikor a gyermeke elé áll, és közli, hogy márpedig ő kutyát, esetleg macskát akar tartani. Az állattartásra azonban ajánlott akkor is tudatosan készülni, ha a szülő nem kifogásolja az ötletet – mondta az InfoRádió Családi hét című magazinjának nyilatkozó állatorvos. Kapiller Zoltán tapasztalata szerint sokan igyekeznek spórolni házi kedvencük egészségügyi ellátásán.

„Számos olyan betegség van, ami veszélyezteti az állattartókat, ha a kedvenc nincs beoltva, nincs megfelelő állat-egészségügyi felügyelet alatt. Sajnos az interneten nem találtam olyan helyet, ahol a leendő kutya-, macskatartókat teljes körűen tájékoztatják arról, hogy az állattartás milyen veszélyekkel jár” – emelte ki az állatorvos.

Kapiller Zoltán felhívta a figyelmet: „az állattartók nagyon figyeljenek oda az állataik megbetegedésére, ez ugyanis fontos szenzor, hogy a gazdi milyen betegség alól mentesül, és milyen pszichoszomatikus terhelés gyötri éppen. A viszonosság elve alapján a kedvenc állatok első körben mentesítik gazdáikat a pszichoszomatikus terhek okozta betegségek alól. Ha bejön egy kutyabaj vagy egy macskajaj a rendelőbe, először tájékozódom és figyelmeztetem a gazdikat a családi konfliktusok megoldására, mert ha ezt nem teszik, a probléma az állatnál rendszeressé válik, és ha olyan betegségről van szó, például daganatos betegség, ami az állat halálát okozza, a megbetegedési teher visszaszáll a gazdára.”

„A társállat leveszi a közvetlen gazda minden nyűgjét, baját és egészségügyi veszélyeztetését. Ha az új kutyával a gyerek rendszeresen eljár mozogni a friss levegőre, akkor ez az egészség megőrzésének egyik eleme lehet. Ha azonban egy panellakásba vannak bezárva, jönnek a családi frusztráltságok, jönnek a betegségek” – hangsúlyozta az állatorvos.

Hanganyag: Sánta András

http://inforadio.hu/audio/00058/00058ab9a.mp3

(forrás: inforadio, kép forrása: standard.co.uk)

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...