Több, mint 100 év óta 2019 volt a legmelegebb év Magyarországon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint a hazai időjárásváltozás illeszkedik a globális trendbe, bár ettől a megállapítástól még nem nyugodhatunk meg. Tény, hogy a klímaváltozás globális probléma, és bár évekkel ezelőtt még volt arra remény, hogy a felmelegedés hatásai nem fogják olyan nagy mértékben érinteni a Kárpát-medencét, mára világossá vált, hogy hazánkat is nagymértékben érinti.

Frontok, viharok, jeges eső és szárazság, az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő – számadatok nélkül is érezzük, tudjuk, hogy az elmúlt évtizedekben, és főleg az új évezredben a hazai időjárás drasztikus változáson megy át. A 2019-es évben kétszer rendeltek el hőségriadót, sorra dőltek meg a melegrekordok, de nem csak a szokatlan forróság, hanem az egyenetlen csapadékeloszlás is gondot okozott. Hosszan elhúzódó száraz időszakok után a hirtelen lehullott nagy mennyiségű (100 mm-t meghaladó napi mennyiség) csapadékot nem tudta kezelni a természet és a csatornarendszer, ezért áradások, belvizek és forgalmi dugók alakultak ki, amelyek megbénították a közlekedést.

A nyári viharoknál és a hőségnél talán már csak a szokatlanul enyhe őszi időjárás szembetűnőbb. Az elmúlt években szárazabb és enyhébb volt az ősz az addig megszokottnál, nem ritka, hogy októberben még tavaszias időjárást élvezhettünk. A 2019-es ősz rekord meleg volt, különösen a november, amely 4 °C-kal volt melegebb az átlagnál, és ezzel 1901 óta a harmadik legmelegebb volt. 

Az éghajlatváltozásnak vannak győztesei és vesztesei. Sajnos a hazánkban élő tűlevelűek, tuják és számos fafaj megsínyli a csapadék kimaradását és a melegedést, ami miatt az erdei ökoszisztémák komoly veszélybe kerülhetnek. A melegebb klíma kedvez számos nem honos kártevőnek és rovarnak, gondoljunk csak a poloskainvázióra, vagy arra, hogy hazánkban is felütötte a fejét a szívférgesség. Annak érdekében, hogy felkészülhessünk a változó klíma által állított kihívásokra, fontos, hogy minél pontosabb adatok álljanak rendelkezésre, de a legfontosabb, hogy tegyünk meg mindent, amíg lehet, hogy megállítsuk a folyamatot. Nemcsak az ausztrál koalák, hanem a saját közvetlen környezetünk érdekében is!

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: OMSZ, turistamagazin.hu; Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...