Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy amerikai állatvédő több mint 1000 kutyát mentett meg Kínában a húsfesztivál előtt

A világszerte óriási megbotránkozást kiváltó kínai kutyahúsevő fesztivált minden évben Yulin városában rendezik meg. „Mindenki csak tiltakozik, de nem tesz semmit” – mondta az amerikai állatvédő aktivista, Marc Ching az InsideEdition.com – nak. 

A férfinak elege lett a tehetetlen tiltakozásokból, és úgy döntött, hogy megteszi, amit lehet és megpróbál minél több négylábút megmenteni attól, hogy a tányérban végezzék.

A bántalmazott és az ázsiai kutyahús-kereskedelemben eladott kutyák mentésére specializálódott kaliforniai „Animal Hope and Wellness Foundation” alapítója idejét és energiáját nem a petíciók aláírására fordította. A hírhedt fesztivál kezdete előtt Dél-Kínába utazott és a kutyákat feldolgozó mészárszékekkel kezdett tárgyalásokat. Úgy vélte, az ellátási lánc megszakításával, azaz a mészárszékek felvásárlásával teheti a legtöbbet, és mentheti meg az ártatlan áldozatokat.

11 vágóhíddal folytatott tárgyalásokat, végül hattal sikerült megegyeznie. Ezeket mindenestől, tehát a kutyákkal együtt vásárolta meg a tulajdonosoktól.

Chinghez és a mentéshez hamar csatlakoztak mások is. A 15 önkéntes Nagy-Britanniából, az USA-ból, Hong-Kongból és más kínai tartományokból érkezett és egy vietnámi állatorvos is erősítette a mentőcsapatot.

Előzetesen úgy gondolták, hogy csak 100 kutyát fognak tudni ezzel a módszerrel megmenteni, de hamar kiderült, hogy a néhány nap alatt az önkéntesek által felépített menhely elérte befogadóképessége határát. Végül legalább 1000 kutyát sikerült kimenekíteniük, akiknek az elhelyezésében a helyi állatvédő szervezetek is segítettek.

A 45 napos karantén után legalább 200 kutyát Kaliforniába fog szállítani az Alapítvány.

Ching nagyon sajnálta, hogy a többi vágóhíddal nem sikerült egyezségre jutnia, de helyzetét az is nehezítette, hogy a kínai rendőrség folyamatosan a nyomában volt. Minden lépését követték, igyekeztek a vágóhíd tulajdonosait megfélemlíteni, és volt olyan, hogy egyetlen éjszaka alatt 14 rendőr ment be a hotelszobájába, hogy kikérdezzék. A férfi szerint nem azért, mert a kínai kormány támogatja az ebek lemészárlását, hanem inkább amiatt, hogy a világ ne láthassa, milyen körülmények között zajlik a kutyák leölése.

Ching már korábban is próbálkozott a kutyák megmentésével, volt, hogy gazdag üzletembernek adta ki magát, aki az amerikai piacra szeretné felvásárolni a kutyahúst. Ezzel a módszerrel azonban csak néhány kutyát tudott megmenteni, és a direkt vásárlás sem hozott sokkal jobb eredményt.

A mostani nagy mentési akcióval viszont sikerült elérnie, hogy több étkezde nem nyitott ki. Amikor az őt kísérő tolmács a tulajdonosokat kérdezte a zárva tartás okáról, annyit mondtak: „valamilyen oknál fogva az idei évben hiány van kutyákból.”

Az egyik mentési akcióról videó is készült:

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: insideedition.com, youtube.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...