Saját KB bal
Saját KB jobb

Ez történt 2020-ban – kutyabarát évértékelő

Aki figyelemmel követi oldalunkat jól tudja, hogy minden év végén beszámolunk a Kutyabarát.hu aktivitásairól, az év érdekes és kiemelkedő kutyabarát történéseiről. Nincs ez másképp most sem. Bár ez az év mindenki számára sok nehézséget, küzdelmet és nélkülözést hozott, azonban tagadhatatlan, hogy a kutyabarátság fejlődése nem torpant meg.

Talán nem túlzás azt állítani – főleg év végéről visszatekintve -, hogy milyen boldogan indult a 2020-as év, teli optimizmussal és tervekkel, melyeket csírájában fojtott el aztán a mindent romba döntő koronavírus-járvány, de erről majd kicsit később. Az év kezdetén még szuper téli kirándulás tippeket osztottunk meg (Fóti Somlyó tanösvényHavas túra Mönichkirchenben), illetve hasznos tudnivalókat a téli kutyasétáltatásról. Iránymutató és elgondolkodtató hír volt, miszerint Bécsben a kutyatartást egy tanfolyam elvégzéséhez kötnék.

Év elején kezdte meg egyeztetéseit a Józsefvárosi Önkormányzat és a Kutyabarát.hu csapata a kerület kutyafuttatóinak rendbetételéről, a kerület kutyabarát stratégiájának megtervezéséről, illetve a Kutyabarát Futietikett futtatókban való kihelyezéséről, mely a gazdiknak nyújthat segítséget. Nem mellesleg, a kerületben a „Kakitündér nem létezik” kampányunk is kiemelten megjelenik!

Tavasszal jelent meg tematikus kutyás életmód magazinunk következő száma, melyben a sok hasznos és érdekes cikk mellett Balázs Andival készült interjúnkat emelnénk ki. A magazin online is lapozgatható ezen a felületen.

Nagy pofonnal érkezett a tavasz

A beszámolók alapján egyelőre még csak külföldön, Kínában megjelent a koronavírus tömeges terjedése, melyről akkor mi még nem sokat tudtunk, így messziről szemlélve bíztunk abban, hogy minket nem fog érinteni a járvány. Nem így lett.

Jöttek a korlátozások szép sorban: karantén, kijárási korlátozás, bezártak a szállás- és vendéglátóhelyek, gyülekezési tilalom; úgy toppant be hazánkba a járvány, mint derült égből a villámcsapás. „Maradj otthon!” – hirdette sok szolgáltató, ahogy tettük ezt mi is.

maradj otthon

Március közepétől mindennapos téma lett a koronavírus, ahogy vele együtt a bizonytalanság is. A kutyatartókat is érintették a korlátozások, ám annyi jó hír mégiscsak napvilágot látott, miszerint a kutyákra nem veszélyes a kór, sőt, nem is terjesztik azt. Ellenben óriási segítséget jelenthetnek – ez persze nem meglepő – a járvány okozta traumák feldolgozásában.

Reménykeltő nyár

2020 tavaszán az emberek soha nem látott nehézségekkel szembesültek, a Kutyabarát csapat is megdöbbenve követte az eseményeket. Ránk nehezedett a már említett bizonytalanság súlya, ugyanis, májusra terveztük megnyitni az ország egyedülálló kutyás parkját és strandját Keszthelyen, de a tavaszi kilátások nem voltak túl kecsegtetőek. Azonban ennek ellenére nem estünk kétségbe, optimistán vetettük bele magunkat a munkába, remélve, hogy nyáron megnyithatunk.

A járvány első hulláma nyár elejére lecsengeni látszott, így feloldották a szigorú korlátozásokat és végre, nagy várakozások után megnyithatott a Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand. A nyitás hírére az ország minden pontjáról jöttek a kutyások, és bár a június nem hozott igazi strandidőt, mégis sokan látogattak el hozzánk.

A Park országszerte ismertté vált, a nyári szezon már kétségkívül „dübörgött”, imádták a két- és négylábúak a sekély vízpartot, a gyönyörű ősfás, folyamatosan árnyékot adó környezetet és persze a sok finomságot a Piknikkertben.

***** 2021 májusában tervezzük a szezonnyitást! Lájkoljátok és kövessétek a Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand Facebook oldalát a részletekért! *****

A Kutyabarát Magazin nyári száma is sok hasznos infóval szolgált, két kiváló színművésszel, Földes Eszterrel és Koós Rékával készítettünk interjút. A nyári magazin teljes egészében itt olvasható.

Vetter Szilvia
Dr. Vetter Szilvia

Büszkén számoltunk be egy egészen újszerű és egyedülálló magyar kutatásról, amely 15 ország állatkínzás ellenes büntetőjogi szabályozását vizsgálja és veti össze. A hazai állatvédelem élharcosa, Dr. Vetter Szilvia állatvédelmi jogász, közgazdász, magyar és nemzetközi állatvédelmi konferenciák állandó előadójának kutatása hiánypótló és előremutató.  Az őszi magazin online változata itt található.

Igyekeztünk a nehézségek és a még fennálló korlátozások ellenére is megszervezni a már évek óta nagyon sikeres nyári Dog Beach Fest rendezvényünket, idén már Keszthelyen, a kutyás strandon. A várakozásokat is felülmúlta az esemény, fantasztikus nap volt!

DOG BEACH FEST - KESZTHELY 2020

Az év végére ismét bezárkóztunk

Az idei ősz sem volt átlagos. Már sejthettük, a járvány második hulláma hamarosan el fog minket is érni, ez újabb korlátozásokat hoz életünkbe. Ez azt is jelentette, hogy a tervezett rendezvényeink közül sokat el kell halasztanunk, de szerencsére az októberi Szimpla Kutyabarát Vásárt Budapesten, a Szimpla Kertben, és a DOGtober – kutyás Halloween napi rendezvényünket Keszthelyen meg tudtuk tartani.

A 2014-ben indult, a kutyás szolgáltatókat népszerűsítő kampányunk, az Év Kutyabarát Helye verseny a pandémia okozta nehézségek ellenére is megrendezésre került, hiszen fontosnak tartjuk, hogy ilyen vészterhes időszakban még jobban kiemeljük és támogassuk kutyabarát partnereinket. Éppen ezért hoztuk meg azt a döntést, hogy idén a nevezési díjat eltöröljük, ezzel – ha kis mértékben is, de – segítsük a szolgáltatók kommunikációját. Az idei díjazottakat itt találjátok!

Az őszi-téli bezárkózás még inkább arra sarkallt bennünket, hogy további kommunikációs segítséget nyújtsunk partnereinknek, így összegyűjtöttük azokat a helyeket, melyek vendégfogadás hiányában kiszállítással próbálják fenntartani magukat. Olvasóinknak, követőinknek kiemelten hívtuk fel figyelmét arra, ha lehet, akkor segítsenek, hogy talpon maradjanak kedvenc kutyabarát vendéglátóhelyeik – tőlük rendeljenek ételt, vagy tőlük vigyenek elviteles kávét.

Az év végén pozitív hír is megmozgatta a hazai kutyás közösséget. Nagy lépést tett Magyarország az állatvédelemért, október elején külön miniszteri biztost nevezett ki, aki az állatvédelem mellett a felelős állattartásért is felel. A posztot Ovádi Péter, Veszprém megyei országgyűlési képviselő kapta meg, aki azonnal több állatvédelmi intézkedéshez járult hozzá. Ilyen volt például a kijárási korlátozás enyhítése a kutyatartóknak, a hazai szőrmefarmok betiltása, illetve a szilveszteri időszakban az állatvédő szervezetek számára feloldják a kijárási tilalmat.

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN A KUTYABARÁT.HU!

kutyabarát 2020
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...