Saját KB bal
Saját KB jobb

Madáretetés haladóknak: melyik madár mit eszik?

A téli madáretetés immár több, mint száz éves hagyomány hazánkban. Erkélyeken, kertekben és parkokban is láthatunk kihelyezett madáretetőket, amelyek ilyenkor, a táplálékban szegény hónapokban sok kis szárnyas látogatót vonzanak.

A madáretetés kedves gesztus az itthon telelő madaraknak, de elsősorban nekünk, embereknek nyújt örömet, kikapcsolódást. Az etetők látogatói segítségével kapcsolódhatunk a természethez, csivitelésük pedig a legszürkébb téli reggelt is feldobja. Egy kutatás szerint a madarak megfigyelése jó hatással van a hangulatunkra, és pozitív hatással lehet az egészségünkre is. A madáretetés alapjairól olvasd el ezt a korábbi cikkünket!

madáretetésMi kerüljön az asztalra? Madáretetés profiknak.

A téli időszakban a madaraknak magas kalóriatartalmú eledelre van szüksége. A legjobb, ha magas zsírtartalmú falatok közül válogatunk. Az állati zsiradék, mint a szalonna vagy a faggyú, éppolyan jó választás, mint az olajos magvak. Mindkét esetben fontos azonban, hogy természetes, natúr formájában adjuk a madaraknak. A füstölt, pörkölt, sült, fűszerezett, ízesített termékek árthatnak a madaraknak.

Madár menü

A szilárd eleséget, azaz leginkább magvakat, az etetőbe helyezve kedveskedhetünk a cinkéknek, a pintyeknek, a harkályoknak, a csuszkának és a süvöltőnek, de a verebek sem fognak rá nemet mondani. A boltban kapható cinkegolyó remek választás a számukra.

Készíthetünk hasonló eleséget otthon is, ha natúr olajos magvakat összegyúrunk faggyúval. Ehhez először hűtsük le a faggyút, hogy könnyen le lehessen reszelni. Keverjük el a magvakkal – akár boltban kapható pinty eleséget is használhatunk, majd vegyünk ki egy maréknyi keveréket és kezdjük összegyúrni. A kezünk melegétől a faggyú megolvad egy kicsit és könnyen formálhatóvá válik.

Ha kertünkben ökörszem, feketerigó vagy más rigófélék, esetleg seregély tanyázik, akkor a zsírban gazdag menü mellé tegyünk ki friss és aszalt (nem cukrozott, nem tartósított) gyümölcsöket, mazsolát, mákot, zabpelyhet, kölest, korpát. Ezek a madarak a talajon keresik a táplálékukat, ezért vagy szórjuk a földre az eleséget, vagy pedig vegyünk/készítsünk kifejezetten erre a célra készült etetőládát, földre helyezhető madáretetőt.

madáretetés
Seregélyek csemegéznek a földön elhelyezett etetőnél

Rovarevő madarakat vonzhatunk az etetőhöz, ha szárított lisztkukacot helyezünk ki rendszeresen. A vörösbegyek és a rozsdafarkúak biztosan hálásak lesznek érte.

Madáretetés higiénikusan

A madáretetés nyilván akkor jó, ha nem ártunk vele a madaraknak. Ezért fontos, hogy ha kijárós macskánk van vagy nem tudunk rendszeresen foglalkozni az etető gondozásával, akkor inkább ne is kezdjünk bele. Szintén lényeges, hogy csak olyan eleséget adjunk a madaraknak, amely hasznos és egészséges a számukra.

További fontos szempont a higiénia is. Az etetőt takarítsuk rendszeresen, különösen, ha olyan kialakítású, hogy a madarak az eleségben mászkálhatnak. Ilyenkor ugyanis ürülék és egyéb szennyeződés kerülhet az ételre, ami megbetegítheti szárnyas vendégeinket.

A henger alakú etetőket, úgynevezett etetősilókat, úgy alakították ki, hogy a bennük lévő eleség ne szennyeződhessen. Ezeket akkor is kitehetjük, ha több napra elutazunk és nem lesz időnk az etetőt gondozni.

Az etető mellett itatóról is gondoskodjunk, amelyet naponta tisztítsunk, cseréljünk benne vizet!

A madáretető elhelyezése során törekedjünk arra, hogy biztonságos, széltől és a ragadozóktól (pl. házi macska, görény stb.) védett helyet válasszunk.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...