Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy fárasztó nap végén csak arra tudok gondolni, hogy hazaérek és mindegyiket átölelem

– interjú Balázs Andival –

Balázs Andrea a Karinthy Színház négyszeres közönségdíjas színésznője, aki egy emlékezetes reklámszerepnek köszönhetően nemcsak a színházba járó emberek, hanem egy egész ország kedvence is lett.

Kutyabarát.hu: Aki egy kicsit is ismer, vagy csak követ az Instagramon, pontosan tudja, hogy egy nagy falkával élsz együtt. Kutyáid és macskáid az életed nagyon fontos részei. Honnan ez az állatszeretet?

Balázs Andrea: Én egy nagyon büszke vidéki lány vagyok, egy tanyára születtem. Mindig is rengeteg állatunk volt, az volt a természetes, hogy négy vagy öt kutya rohangált a kertben, a házban pedig kilenc macska járt ki-be. Volt ezen kívül papagáj, ló, marha, csirke, kacsa és a többi, egyszóval minden. Aztán amikor elkerültem Budapestre, az nagyon nehéz és furcsa volt.
Semmi és senki nem tudta betölteni az űrt, amit a hiányuk okozott. Szerencsére nagyon hamar megtaláltam magamnak azt a párt, aki szintén ilyen őrült állatbarát, mint én, és ennek már 18 éve. Amikor először felvetettem, hogy jó lenne egy kutya, számára is természetes volt, hogy persze, legyen.

A tanyán, ahol felnőttél, egészen más az állattartási kultúra, nem alszanak a kutyák az ágyban. Nálad ez másképp van már?

Igen, édesanyám nem engedte be a kutyákat a házba, más állatoknak sem volt keresnivalójuk például a konyhában. Nálam ez természetesen már teljesen másként működik, az első kutyánk csak lakásban lakott, nem volt még kertünk. Napi négy-öt sétával oldottuk meg a mozgatást és megmondom őszintén, hogy miatta költöztünk el egy nagyobb lakásba, ahol már volt egy kis kertünk. Jelenleg egy kertes házban lakunk, itt mertünk vállalni több állatot is. Most négy kutyus és két cica alkotja a falkánkat.

Mesélsz egy kicsit erről a falkáról? Ki hogyan érkezett hozzátok?

Az első kutyánkat Stefinek hívták, 16 csodás évet töltöttünk együtt. Amikor még élt, akkor jöttek a cicák és Saci kutyánk, aki egy shih-tzu és ő a főnökasszony. Utána jött Manci a törpe pincser, 2018 karácsonyán pedig örökbe fogadtuk Nokedlit és Galuskát, ők egy testvérpár. Így vagyunk most nyolcan a falkában, két ember, négy kutya és két
cica – Frigyes és Bertalan, akik 9 és 8 évesek. A barátaim szokták mondani, amikor ülök a kanapán az összes kutyával és macskával, hogy most már csak egy papagáj kellene a fejemre és egy zacskóban egy hal a kezembe.

Manci
Manci

Ti az összes kutyátokat befogadtátok, a fajtatisztákat is. Tudatos döntés volt, egyáltalán foglalkoztál a tenyésztés-szaporítás-örökbefogadás témakörrel?

Én abszolút nem ellenzem a tenyésztőtől való vásárlást, de az legyen jó tenyésztő és nem szaporító. Ma már utána lehet nézni annak, hogy valaki milyen körülmények között tartja a kutyákat, és sok információt találunk arról is, mire kell figyelni, ha tenyésztőt választunk. Ennek ellenére én az örökbefogadást támogatom, és azt érzem a szívemhez
legközelebb állónak, mindenkit inkább erre ösztönöznék. Ha valaki mégis vásárolni szeretne, akkor nézzen utána rendesen és csak gondos, megfelelő tenyészetből vásároljon.

Az állatvédelem és állatmentés is fontos szerepet játszik az életedben, milyen ügyek mellé állsz szívesen?

Az Ebremény Kutyavédő Egyesületnek vagyok a támogatója, próbálok nekik segíteni bármilyen probléma megoldásában. Nem feltétlenül anyagilag, szerencsére ma már az ismertségemet tudom ilyen célokra „használni”, és fel tudom hívni a figyelmet széles körben egy-egy eset kapcsán. Azt gondolom, hogy az olyan embernek, akinek „van arca a
médiában”, annak kötelessége valamilyen ügy mellé állni. Én a gyerekek, a nyugdíjasok és az állatok mellé állok. Amikor csak tudom, támogatom a menhelyeket.

Rengeteg tévés és színházi feladatod van, sokat utazol és az  időbeosztásod sem mondható kiegyensúlyozottnak. Kilenc darabban játszol folyamatosan két színházban, a Karinthyban és a Veres 1-ben. Hogyan oldjátok meg a falka zavartalan ellátását?

Nagyon fontos, hogy egy olyan párom van, aki szintén maximálisan állatbarát. Neki egy kicsit kiegyensúlyozottabb az élete, jobban tervezhető. Ha több napos elfoglaltság vagy utazás van, akkor pedig szerencsére nagy állatszerető baráti körünk és családunk van, úgyhogy mindig meg tudjuk oldani az ilyen eseteket. Nem jelent soha gondot, nekünk ez természetes, hogy meg kell oldani velük kapcsolatban dolgokat, hiszen ők a családunk. Inkább mi idomulunk hozzájuk, hogy az ő kis életükben ne legyenek nagy változások. Hosszabb utazásnál, több
napos vigyázásra is hozzánk költöznek a barátaink, nem mi visszük el őket máshova. Fontos volt viszont, hogy határt szabjunk saját magunknak. Ebben a házban, ahol most lakunk, szerencsére óriási terület áll az állataink rendelkezésére, a cicák is ki-bejárnak. Fontos volt meghúznunk a határt, hogy csak annyi állatot vállaljunk, akiket  felelősséggel el tudunk látni, mind anyagilag, mind idővel, energiával.

Galuska
Galuska

Egy ekkora falkán belül nincs néha konfliktus? Hogyan élnek ők ennyien együtt?

Csodájára járnak a falkánknak, nagyon kiegyensúlyozott és összeszokott társaság. Nagyon jól megvannak együtt, nincsenek konfliktusok. 4 lány kutya és kettő fiú cica. Különböző habitusú, korú és méretű kutyák – még sincs soha semmilyen probléma. Még az állatorvos is azt kérdezi, hogy csináljátok? Gábor nagyon ügyes ebben, egy hangos szó nélkül igazgatja a falkát, mint egy jó falkavezér. Egyedül nem is merném ezt. Azt is felelős állattartásnak tartom, hogy amíg egyedül éltem, iskola mellett nem  vállaltam kutyát.

Nokedli
Nokedli

Szoktatok velük utazni, strandra vagy bármilyen kutyabarát helyre menni?

Amikor még egy kutyusunk volt, akkor vittük mindenhova. Most ezt már nem tudjuk kivitelezni, egyszerűen nem tudom kiválasztani, hogy ki jöjjön velünk, mind a négyet pedig nem tudjuk vinni. A tesókat nem lehet szétválasztani, ha a Sacit viszem el, akkor a Manci készül ki. Még a kutyakozmetikus is odajön hozzánk, Sacihoz, mert nagyon nagy zavart kelt, ha egyszer csak elviszem több órára. A két kandúr is együtt játszik és alszik a kutyákkal. Ezek hatan egy nagy baráti társaság, mint a  mesében. Persze ehhez is Gábor kellett, ügyesen összeszoktatta őket. Amikor a két tesó kutyát hazahoztuk a cicák egy hétig nem jöttek le az emeletről, aztán persze a legnagyobb barátok lettek.

Galuskáról és Nokedliről van szó, akiknek története tényleg olyan, mint egy karácsonyi mese.

Igen, őket egy család találta karácsonykor, konkrétan szentestén. Kigyulladt az M3-as mellett egy hajléktalanok által épített kalyiba és ők álltak meg, értesítették a tűzoltókat, akik kihozták a két kis kölyökkutyát a házból. Pár hónaposak voltak csupán és pár kilósak. Elvitték őket az  állatorvosi klinikára, ahol Gábor éppen Berci cicánkkal ült az orvost várva. Berci a hóesés nézése közben felfázott, ezért kellett orvoshoz vinni. Küldött is nekem egy képet a két kis kutyáról, akik egy macskahordozóban lapítottak. Hát én már otthon elkezdtem sírni, tudtam, hogy ez egy jel. Aztán Gábor megkérdezte, hogy hazahozzam őket? Én persze rávágtam, hogy igeeen! Így aztán 25-én hajnali fél 6-kor, törökülésben a szőnyegen vártam haza az érkező tesókat. Lerakta Gábor a hordozókat, kinyitotta és Nokedli – aki azóta is az én nagy szerelmem – rám nézett, és a nyakamba ugrott. Sírtunk és én megfogadtam, hogy  soha többet nem fogja bántani őket senki. Kicsi koruk ellenére már nagyon sok bántáson voltak túl. Gábort például nehezen fogadták el. Egy hangos köhintéstől már rettegtek. Most már ők kinti kutyák is, de persze mai napig babusgatom őket folyamatosan.

Saci
Saci

Kicsit több mint egy év telt el a karácsonyi mese óta és a falka teljesen összeszokott. Megvannak a szerepek, feladatok?

Nagyon szeretem nézni a falkánkat, mindenkinek le vannak osztva a szerepek. Saci a főnökasszony, megfontolt, nem ugat ok nélkül soha. Galuska, a legnagyobb termetű a legfélősebb, négy lépéssel a többiek mögött ugat cérnahangon. Manci a törpe pincser pedig azt hiszi magáról, hogy egy dobermann, úgy is viselkedik a három kiló ötvenhat dekájával. Nagyon meghálálják a beléjük fektetett bizalmat és energiát. Amikor nagyon sok a feladat, a munka, a fellépés, csak arra tudok gondolni, hogy a nap végén hazamegyek és mindegyiket átölelem.

Balázs Andi

Balázs Andi üzenete az olvasóknak:

„Ne féljetek kutyákat örökbe fogadni, ha a körülmények engedik, akár egyszerre kettőt is!”

Az interjút készítette: Bohata Krisztina/Kutyabarát.hu

Az interjú eredetileg és teljes terjedelmében a 2020. tavaszi Kutyabarát Magazinba  jelent meg.

Fotók: Balázs Andrea
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...