Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyasétáltatás télen – mikor van túl hideg?

Lakásban tartott kutyáink hozzászoktak az állandó szobahőmérséklethez, ezért sok gazdiban felmerül a kérdés, hogy vajon jó ötlet-e a mínuszokban a kutyasétáltatás? Az alábbiakban segítünk, hogy eldönthesd, mennyi időt biztonságos a szabadban tartózkodnotok. Tippek téli kutyasétáltatáshoz.

Mi számít hidegnek?

A hidegről alkotott fogalmaink eltérnek: míg valaki már 10°C-ban téli kabátot húz, addig mások simán jól érzik magukat akár -10°C-ban is. Hozzánk hasonlóan a kutyák hőérzékelése is egyedi, amit kutyasétáltatás során érdemes figyelembe vennünk. Az, hogy egy kutya számára mikor van hideg, függ a korától, a méretétől és a szőrzetétől, de a kondíció és a kint végzett aktivitás mértéke is befolyásolja a hőérzetet. Az alábbi táblázat jó iránymutató, hogy eldöntsd, mikor érdemes nagyobb hangsúlyt fektetned a hideg elleni védekezésre, és mikor van túl hideg a hosszabb sétákhoz.

kutyasétáltatási táblázat hidegMielőtt sétálni indultok, nézd meg, hány fok van kint, és keresd ki a bal oldali oszlopból az adott hőmérsékletet, majd a kutyád mérete alapján határozd meg a színkódot:

  1. NARANCSSÁRGA Nincs ok az aggodalomra!
  2. SÁRGA Nem valószínű, hogy baj történhet.
  3. ZÖLD Kétesélyes, figyeld a kutyád egyéni jelzéseit!
  4. VILÁGOSKÉK Veszélyes időjárás. Légy körültekintő!
  5. SÖTÉTKÉK Életveszélyes hideg. Kerüld a hosszú kint tartózkodást!

Ha esős vagy nagyon szeles az idő, akkor a hőérzet csökken. Az északi fajták és a hideghez edzett kutyák hőérzete általánosságban jobb.

Néhány alapszabály hideg időben

Az alábbi információk elsősorban lakásban tartott, egészséges kutyákra vonatkoznak. Ha kutyád kölyök, idős, kistestű, ízületi problémáktól szenved vagy bármilyen más egészségügyi problémája van, ami miatt nem ajánlott, hogy extrém hidegben sokáig legyen a szabadban, inkább kérdezd meg az állatorvost, hogy mit javasol nektek.

  1. Figyelj a jelzéseire! Ha kutyasétáltatás közben azt látod, hogy kutyád óvatosan lépked, megtorpan vagy nem akar rálépni a talajra, akkor valószínűleg fázik. Ne erőltesd tovább a sétát, inkább forduljatok vissza.
  2. A remegés a kihűlés első jele. Ha a kutyád vacog, reszket vagy remeg, mielőbb vidd meleg helyre és próbáld felmelegíteni. Szükség esetén vidd állatorvoshoz.
  3. Öltöztesd fel! Igaz, hogy a kutyáknak van bundájuk, de ez nem feltétlenül elég. Képzeld el, hogy ugyanabban a ruhában mész sétálni, amiben a lakásban vagy – valószínűleg előbb-utóbb te is fázni fogsz. A kutyáknál hasonló a helyzet, különösen, ha gyér aljszőrrel rendelkező ebről van szó, mivel az a típusú szőrzet egyáltalán nem szigetel jól.
  4. Válassz jó minőségű ruházatot! Nem véletlen, hogy a legjobb kutyaruha gyártóknál nem csak XS-XL-ig méretezés van, hanem a kinti hőmérséklet, az aktivitás, a pontos méret és az szőrzet szerint választhatsz megfelelő kabátot. Míg lehet, hogy egy hosszabb szőrű kutyának rövid sétára elég egy pulcsi is, addig egy agár vagy csivava overált igényel. Hosszabb sétákra és túrákra pedig réteges, vízálló és megfelelően szigetelő öltözék javasolt.
  5. Ha a beton túl hideg a kezednek, túl hideg a tappancsának is! Nagy hidegben érdemes kutyacipőt húzni, ha kedvenced tappancsán a szőr ritkás vagy nagyon vékonyszálú. A hideg talaj fagyási sérülést okozhat!

Tanácsok

Fontos leszögezni, hogy minden benti kutyának fontos a rendszeres testmozgás, a napi többszöri kutyasétáltatás! Minél többet vagytok a szabadban együtt, annál edzettebb és fittebb lesz a kutyád – és te is. Viszont, ha ősszel inkább a kanapén kuckóztatok az aktív életmód helyett, akkor kutyád nem tudott fokozatosan hozzászokni a hideghez, és valószínűleg nem is fogja olyan jól bírni. Ugyanez igaz a hirtelen lehűlésre, amikor a kinti hőmérséklet ugrásszerűen lecsökken, nincs ideje a szervezetnek alkalmazkodni hozzá, ezért ilyenkor fokozottan érdemes figyelni, nehogy baj legyen.

FONTOS: ha hidegben az utcán kóbor kutyát vagy macskát látsz, NE MENJ EL MELLETTE! A kihűlés nagyon veszélyes, mínusz 10°C alatti hőmérséklet esetén egy védtelen állat megfagyhat! Vidd mielőbb meleg helyre, fogadd be legalább éjszakára és értesítsd az állatvédőket.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: mentalfloss; Táblázat: Dr Kim Smyth állatorvos; Indexkép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...