Saját KB bal
Saját KB jobb

Bármilyen aranyos is az őzgida, NE nyúlj hozzá!

Május közepe-végén születnek az őzgidák, illetve a gímszarvasok és a dámszarvasok borjai. Az igéző szemű szarvasfélék borjai esetlenül jönnek a világra, egyedül még nem képesek legelni, hosszabb távolságokat megtenni, ezért az anyjuk gondoskodására van szükségük. Amíg az anyák legelnek, addig gyakran hagyják magukra a kisborjakat, általában a magasabb aljnövényzetbe bújtatva őket.

NE nyúlj hozzá!

Ha az aljnövényzetben fekvő őzgida vagy szarvasborjú kerül az utunkba, nagyon fontos, hogy hagyjuk békén! Nagyon aranyosak és igazán szeretetreméltók, ezért óhatatlanul feltámad az emberben a gondoskodási ösztön, de tudnunk kell, hogy csak ártunk vele, ha közbeavatkozunk!

Az anyaállat a szaga alapján ismeri fel a kicsinyét, és sajnos, ha megérzi rajta az ember szagát, az elriasztja, és magára hagyja a kicsit. A napokban a Zalaerdő Zrt. Facebook oldalán olvashattunk a kis őzgida esetéről, amelyet két fiatal simogatott meg az erdőben. Biztosan nem volt bennük rossz szándék, az eset mégis ahhoz vezetett, hogy a gida, bár jól van, de az anyukája nélkül kell felnőnie.

őzgidaKutyásként kettős felelősségünk van: ahogy az emberszag elriasztja az anyaállatokat, úgy a kutyáink szaga is megzavarhatja őket. Ebben a pár hétben fokozottan figyeljünk, ne engedjük a kutyáinkat szabadon szaladgálni, tartsuk őket lábnál vagy pórázon (ez utóbbi erdészeti területen amúgy is kötelező). Gondoljunk bele, hogy az erdőben mi csak látogatók vagyunk, az elsősorban a vadállatok élőhelye. Ne zavarjuk meg őket, és ne avatkozzunk bele az életükbe!

Mit tegyél, ha szarvasborjút vagy őzgidát találsz?

Először is, ha betartjuk a természetjárás írott és íratlan szabályait, akkor vajmi kevés esély van erre. Ne térj le a kijelölt ösvényről, a járt útról.

Elképzelhető, hogy az anyaállat táplálkozik, vagy éppen tőlünk, vagy a kutyánktól ijed meg, és ezért hagyja magára a kicsinyét („elfekteti”). Valószínűleg a közelben van, és csak arra vár, hogy elmenjünk onnan, és visszamegy.

Ha sírást hallasz, az nem azért van, mert a kicsinek baja van. Ne indulj el megkeresni!

A sutákra (anyaállatokra) ebben az időszakban vadászati tilalom van, így kicsi az esélye, hogy elveszítette az anyukáját a kicsi, és a segítségünkre szorul.

Tehát a legjobb, amit tehetsz, ha a kijelölt úton maradsz és a kutyádat magad mellett tartod az erdőben, mezőkön. Ha őzgida vagy szarvasborjú mellett haladsz, igyekezz tovább, ne zavard meg és semmiképpen ne érj hozzá! A kutyádat is tartsd távol tőle.

Ha sebesült gidát látsz, vagy az úton elgázolt őz mellett találsz gidát, az természetesen más kérdés. Ha az életét nem fenyegeti közvetlen veszély, akkor ebben az esetben se nyúlj hozzá. Maradj ott, és hívd azonnal az illetékes erdészetet vagy nemzeti parki hatóságot.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Zalaerdő Zrt.; hazaivadasz.hu. Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...