naturesoundmap

Egyedülálló interaktív hangtérkép repít a világ minden tájára

A Nature Soundmap interaktív hangtérkép segítségével most a világ szinte összes táján meghallgathatod a természet hangjait.

Fantasztikus projektet indított és menedzsel egy ausztrál természetkutató csoport. Marc Anderson természetfotós vezetésével eltökélték, hogy a világ összes tájáról begyűjtenek professzionálisan rögzített hangfelvételeket és ezeket egy interaktív térképre helyezik. Így teszik lehetővé mindenki számára, hogy élvezetes és egyedülálló módon ismerjék meg bolygónk természetes hangjait egy globális hangtérkép létrehozásával.  A hangfelvételek és a műholdas képek kombinálásával egyesítik a természet legszebb, legérdekesebb, leginspirálóbb hangjait.

Hallgasd meg a világot úgy, mint még soha

Merülj el egy rovarkórus koncertjében a borneoi esőerdőben, vagy mássz fel a Himalája tetejére, hallgasd meg a szelet. De ha máshoz lenne kedved, feküdj ki egy alpesi rétre és hallgasd a madárkórus fantasztikus koncertjét. Az élmény azért sem mindennapi, mert a felvételek olyan minőségben készült sztereo felvételek, melyek több mikrofon segítségével 360 fokos hangot rögzítenek. Ez a technika utánozza legpontosabban a természetes élményt. Élethűen és reálisan ábrázolja az adott környezet összes hangját.

Egyedi fajok is mikrofon elé kerülnek

A projekt készítői elsősorban a teljes és természetes hangzás visszaadására törekszenek. Ugyanakkor a felvételek készítői olykor egy-egy kiemelt faj hangját rögzítették, hiszen az adott helyen az adott állatfaj dominál. Így hangjuk is meghatározó a környezet számára. De olyan is előfordul, hogy azért rögzítik egy bizonyos állat hangját, mert az ritka hangzású vagy nagyon érdekesen szól.

A felvételek rögzítői

A soundmap felvételeinek rögzítésén több mint 90 ember dolgozik folyamatosan. Ők olyan professzionális természetfotósok és kutatók, akik nagyjából folyamatosan terepen vannak. Elhivatottságuk és szakértelmük nélkül nem tudna elkészülni egy ilyen komplett és professzionális hangadatbázis. Ezek az emberek idejük nagy részét töltik el egy-egy ilyen hangfelvétel elkészítésén, az oldal pedig teljesen non-profit módon működik, önkéntes alapon lehet csatlakozni. Az oldalon azonban lehetőség van az együttműködők támogatására, lehet vásárolni CD-t vagy digitálisan le lehet tölteni az anyagot. Sőt, ha te is szeretnél hangot rögzíteni a projekthez, jelentkezz az oldalon és tedd fel Magyarország valamelyik csodás helyét a hangtérképre.

Addig is kattintsd körbe a világot, csukd be a szemed, dőlj hátra és élvezd a természet hangjait ITT.

Forrás: naturesoundmap

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...