Saját KB bal
Saját KB jobb

5+1 szobor a világból, ami az ember legjobb barátjának állít emléket

A világ megannyi kutyás szobrát okkal emelték: tisztelegni szerettek volna az ember hűséges, bátor, veszélyes szituációktól sem meghátráló társa előtt. A fodors.com listájáról 5, négylábúnak állított emlékművet választottunk ki, és kiegészítésként személyes magyar kedvencünket is megemlítjük.

New York (Central Park)

A Balto nevű szibériai huskynak 1925-ben emeltek emlékművet, miután sikeres résztvevője volt egy 1000 mérföldes szánhúzó missziónak az alaszkai Nenena és Nome között. A kutya nem egyedüli négylábúként vett részt az életmentő gyógyszerek szállításában, viszont az utolsó 53 mérföld erejéig magához vette a csapat vezetését, mindenkit kitartásra ösztönözve a gyakran -40 fokos hidegben. A szobrot, aminek leleplezésén Balto is jelen volt, az összes szánhúzó kutyának dedikálták.

Greyfriars, Skócia

Bobby, a skye terrier azért érdemelte ki a róla mintázott szobrot, mert 14 éven át gyászolta a gazdáját. Hűségével két filmet és számos könyvet ihletett, 1873-as halála után gazdája mellé temették. Emlékművét a helyi templom kertjében lehet megtalálni, de más emlékeket is hagyott maga után: nyakörve és tálkája a múzeum gyűjteményének része.

Gander, Kanada (Gander Heritage Memorial Park)

A második világháborúban katonák tömegeinek életét mentette meg a házikedvencből gránátkeresővé avanzsált kutya, akinek gazdája elesett a Hong-Kong-i csapában. Az újfundlandi bronzból készült szobrát 2015-ben emelték, és posztumusz megkapta az Egyesült Királyság állathősöknek járó, Dickin Medal nevű kitüntetését.

Gander városa

Tokió, Japán

Hachiko megható történetét világszerte milliók ismerik. Az akita egy egyetemi professzor hű társa volt, mindig elkísérte gazdáját a Shibuya vasútállomásra. Amikor a férfi meghalt, Hachiko töretlen reménnyel várta őt 10 éven át minden egyes napon, a peronon üldögélve. Hachiko kitartása meghatotta a helyieket, ezért az állomáson emlékművet emeltek neki még életében. Hűségéről könyvek születtek, kipreparált testét egy tokiói múzeumban őrzik.

Juneau, Alaska

Különleges dolgokat vitt véghez Patsy Ann, a süket bull terrier. A kóbor kutyát minden helyi ismerte, hiszen Patsy Ann messziről megérezte a hajók okozta rezgéseket, és mielőtt az emberek felfedezték volna a közeledő monstrumokat, a vízpartra rohant, jelezve azok érkezését. 1942-ben bekövetkezett haláláig befogadóival, a kikötő munkásaival élt.

Miskolc, Magyarország

Valószínűleg Mancs 2004-ben felavatott szobrának megléte senki számára nem jelent újdonságot. A hős németjuhász a miskolci Spider Mentőcsoport alakulatának tagja volt, számos mentőakcióban vett részt. 1999-ben az egész világ felfigyelt rá, amikor az izmiti földrengés után segítségével sikerült kimenteni a törmelék alól egy 3 éves kislányt, aki 82 órára a romok alatt rekedt. Salvadorban és Indiában is bevetették, minden idők legjobb hazai mentőkutyájának tartják. Szobra felavatásán jelen volt, 2006-ban tüdőgyulladás vitte el.

Wikipedia

Tudtad? Mancs fejlődési rendellenességgel, diszpláziával született, a csontfeje nem fejlődött ki rendesen. Egy házilag készített szíjkengyellel viszont fél év alatt korrigálni tudták az egészségügyi problémát.

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)

Forrás: fodors.com
Képek: Flicker (moof), Gander városa (Town of Gander), Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...