Saját KB bal
Saját KB jobb

Paul McCartney és a kutyák

Az ikonikus gombafrizurás rockbanda dalszerzője talán egyike azon kevés dolgoknak, amikről nem a kutyák jutnak először az eszünkbe. Pedig, Paul McCartney több dalát is inspirálták kutyái, sőt, egy olyan Beatles dalban is közreműködött, amely kifejezetten kutyáknak szól.

A „Martha My Dear” a Beatles angol rockegyüttes egyik dala, amely az 1968-as The Beatles című dupla albumon, az úgynevezett Fehér albumon jelent meg. Az albumon a Lennon-McCartney szerzőpárosnak tulajdonított dalt kizárólag Paul McCartney írta. A címben szereplő rejtélyes Martha pedig nem más, mind az ő szeretett ó-angol juhászkutyája. A történet szerint, Martha High Wycombe-ban született, és McCartney annak örömére vásárolta meg, hogy éppen egy londoni házba költözött az akkori barátnőjével, Jane Asherrel. Martha volt Paul első háziállata, és különböző fotózásokon és videókban is szerepelt.

A „Martha My Dear” egyike azon kevés daloknak, amelyben McCartney játszott az összes hangszeren (kivéve a session-zenészek által játszott zenekari hangszereket). Ez akkoriban jellemző volt, a zenekar tagjai között uralkodó belső feszültségek miatt. A dal egyébként nem Martháról szól, inkább úgy értelmezhető, mint burkolt utalás a Jane Asherrel való szakítására.

Nem ez az egyetlen kutyás dal, ami Paul McCartney nevéhez fűződik. Pár évvel később, 1973-ban, már a The Wings nevű zenekarral született meg a Jet című szám. Jet McCartney-ék kutyájának egyik kölyke volt, a legkisebb kölyök az alomban. Akkoriban az zenész-dalszerző még nem állt olyan tudatosan az állatvédelmi kérdésekhez mint manapság. Szóval, a kutyus kiszökött egy éjjel, és pár hét múlva megszülettek a kiskutyák, akik közül az egyikük a vált a népszerű dal inspirálójává.

Egy Beatles dal kutyáknak

De hogy lenne egy Beatles dal, kifejezetten kutyáknak? Pedig van! Sir Paul McCartney egy interjúban elárulta, hogy „A Day in the Life” című szám egy olyan különleges hangot tartalmaz, amelyet csak a kutyák hallanak. Technikailag egy kutyasíp hangját rögzítették a szám felvétele közben, ami az emberi fül számára hallható frekvenciatartománynál magasabb, így nem hallható. A kutyák azonban hallják a hangot, és többnyire reagálnak is rá. Érdemes kipróbálni!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
https://www.liverpoolecho.co.uk/news/local-news/dogs-who-inspired-sir-paul-21495104; https://en.wikipedia.org/wiki/Martha_My_Dear; Kép: Photo by Mike: https://www.pexels.com/photo/beatles-vinyls-1181789/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...