Saját KB bal
Saját KB jobb

A farkas, aki kétezer kilométert tett meg Európában

Nem kutya, de egy fantasztikus állat: Slavc története napjainkból. A farkas 2011 decemberében indult el Szlovéniából Olaszországba az osztrák Alpokon át. Néhány hónappal korábban egy biológus GPS-szel felszerelt nyakörvet helyezett rá, ami három óránként sms-t küldött a pozíciójáról, ezért nagyon pontosan ismerjük az útját. 

Az első nagy lépésként átkelt az A1-es autópálya felett. Ezután egy kis város, Vipava közepén lévő ház hátsó kertjéből érkezett a jel, így a kutatók arra gondoltak, hogy a farkast valaki lelőtte és hazavitte. Míg arról tanácskoztak a helyi erdésszel, hogy mikor értesítsék a rendőrséget, megérkezett a következő jel a H4-es autópálya túloldaláról.

Slavc a Dráván úszva jutott át, mégpedig egy olyan ponton, ahol a folyó 280 méter széles. De más extrém helyszínek sem rettentették el: az Alpokban áthaladt egy 2600 méter magasan lévő völgyön, ahol a hó legalább hat méter mély volt. 2012 márciusában érkezett meg Veronától északra. Itt ölt meg első alkalommal háziállatokat, két birkát és egy kecskét. 12 napig egy állatpark közelében maradt, valószínűleg három, fogságban élő fajtársa, egy szuka és két kan miatt. Ezután még északabbra ment, ahol csatlakozott hozzá egy szuka, akit Juliet-nek neveztek el a kutatók.


Hubert Potočnik éppen felhelyezi a nyomkövetőt Slavc-ra. Fotó: Nina Ražen, theguardian.com

Slavc általában éjszaka vándorolt, de nem mindig. Például három napot töltött Ljubljana nemzetközi repülőtere mellett, ahonnan a reggeli órákon távozott, átszelve egy nagy nyitott területet.

A kutatók minden területet megvizsgáltak, ahol a farkas legalább három órát töltött, így tudni lehet, hogy Ljubljanában Slavc két rókát fogott. A pontos koordináták ellenére mindössze egyszer pillantotta meg valaki a farkast Ausztriában. Félő volt, hogy a nyakörv miatt valaki kóbor kutyának nézi, ezért a kutatók a helyi médián keresztül kérték a lakosokat és a vadászokat, hogy ne lepődjenek meg, ha összefutnak vele, és semmiképp ne bántsák.

A nyakörv előre meghatározott időpontban, 2012 augusztusban esett le Slavc-ról. Azóta egy kameracsapda felvételt készített a családjáról, így biztos, hogy tavaly legalább két kölyköt neveltek, és úgy hírlik, még 2014-ben is születtek kisfarkasok Slavc falkájában.

 

A farkasokról és velük közös rokonságot mutató kutyák kapcsolatáról bővebben itt olvashatsz.

A turisták szórakoztatására tartják együtt a kutyát a farkasokkal

Áttörő felfedezés a kutyákkal kapcsolatban Oxfordban

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Nicholls, 2014, New Scientist
Fotó: theguardian.com, ansa.it
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...

Weboldalunk a felhasználói élmény növelése érdekében sütiket használ. Elfogadom Tovább olvasok