Saját KB bal
Saját KB jobb

A nagy ki mit tud egy kutya életében a kölyökkortól a felnőttkorig

Nem mindegy, hogy milyen korban milyen hatások érik a kölyköket, ráadásul a családnak sem mindegy, hogy mikor vesszük magunkhoz jövendőbeli kedvencünket. Alapvetően meghatározza kutyánk viselkedését az, hogy mit él át élete első hónapjaiban, és nekünk is segítség lehet, hogy mikor hogy viselkedjünk vele.

 

Kölykök 8 hetes kor alatt

Soha ne vigyél haza 8 hetesnél fiatalabb kölyköt! Általános tévedés azt hinni, hogyha a kiskutyánk fizikailag már nincs szüksége az életben maradáshoz az anyjára, és egyedül eszik szilárd táplálékot, elszakíthatók egymástól. Súlyos lelki megrázkódtatást jelenthet a korai elválás. Az első nyolc hét nagyban meghatározza, hogy a kutya később hogyan fog viselkedni más kutyákkal, emberekkel, mennyire lesz kiegyensúlyozott.

– Az egyik alapvető viselkedés, amit ebben a korban megtanul szabályozni a kölyök, az a harapási kontroll. A kölyökkutya hajlamos túl erőset harapni játék közben, az anyja pedig azonnal reagál rá, visszafogottan, de „megtorolja”, ezzel megtanítva utódát, hogy tartsa kontroll alatt viselkedését. Ráadásul a kölyök megtanulja az alázatosságot válaszként az erősebbel szemben.

– A kölyökkori elszakítás zavarokat okozhat más kutyákkal szemben, a harapás kontrollálatlansága miatt egy ártatlan játék is elfajulhat, ráadásul az ilyen kutyák gyakran megtagadják az engedelmességet.

Kölykök 8-12 hetes kor között

Ebben a korban a legerősebb a saját tapasztalatai útján való tanulás. Ezt megakadályozni nem tudjuk, maximum irányítani, hogy kutyánk számára kellemes és hasznos dolgokat tapasztaljon. Egy kölyök ilyen korban kifejezetten éretlennek nevezhető.

– Ha a gazdi sokat tud vele lenni, már ekkor megtanulhatnak sok szabályt az otthonukban, hiszen kutyánk ekkor kimondottan nyitott a tanulásra, tapasztalásra, de ha a kölyök sokat van egyedül, megtanulja magától a „kutya-viselkedést”: ugatni, lyukakat ásni, rágni – tehát ami számára kellemes. Utólag nehezen rehabilitálható az ilyen berögzült viselkedés

– Az emberi szavakat még nem érti, maximum élesebb hangokra figyel oda, arra is csak egy-két percen keresztül képes.

Van-e különbség egy 8 és egy 12 hetes kölyök között?

Nagyjából egy szakadéknyi különbség van. Egy 8 hetes kölyök fókusza még nem elég fejlett, pár percen túl nem tud egy dologra koncentrálni. 12 hetes korban sokkal inkább ajánlott hazavinni a kutyust, akkor már figyelme koncentráltabb, viselkedése érettebb.

A kistestű, ún. társasági kutyákat kimondottan nem ajánlják hazavinni 12 hetes kor előtt, ugyanis olyan törékenyek és olyan szintű stresszt képesek megélni a környezet változás miatt, hogy gyakran egészségügyi problémákat is okozhat.

Kölykök 3-4 hónapos kor között

A másik ideális kor a kutya hazahozatalára: képesek pár egyszerű parancsszót elsajátítani illetve nevüket is megértik már. Azonban ez a kor egybeesik a dominancia tesztek kezdetével. A kutyus megkezdi megismerni és átlépni az emberek és más ebek határait.

Ha a gazdi ettől megrémül, nagyon sok kárt tud okozni a későbbiekben. A kutya általában nem akar rosszat, mindössze kikísérletezi, hogy gazdája elég magabiztos vezető-e. Ha a tulajdonos már ekkor elveszíti vezetői pozícióját egy kölyökkel szemben, később, viszonylag rövid idő alatt súlyos zavarok állhatnak be kapcsolatukban.

Kölykök 4-8 hónap között

Ebben a korban folytatdhat a határok feszegetése, ráadásul hozzátársul a függetlenedés időszaka, ami gyakran a fegyelem és a behívás megtagadásához vezet.

Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk, hogy a kutya megtanulja: szabadon lehet ő a gyorsabb és erősebb, mint mi. A legfontosabb időszak a „hozzám” parancs tökéletes elsajátítására.

Soha ne helyettesítsük a tanulást fizikai korlátozással, és ne hagyjuk egyedül hosszú kötélen vagy láncon kedvencünk-et, mert belegabalyodhat és megfojthatja magát!

Serdülő – fiatal kor 8-24 hónap között

Nagyot ugrunk a kölyökkorhoz képest, amelynek bontásában már a fajta és a testméret is számít.

– A serdülőkort kistestű fajtáknál és annak keverékeinél 8-12 hónap közé

– közepes testű fajtáknál és annak keverékeinél 8-18 hónap közé

– nagytestű fajtáknál és annak keverékeinél 8-24 hónap közé tesszük. Felnőtt kutyáról ettől a kortól beszélhetünk, de természetesen egyén függvénye is, hogy melyik kutya mennyire érett fizikailag és mentálisan.

Az ekkor befogadott kutya, még ha keverék is, már mutatja külső jeleit, hogy milyen lesz felnőttként, ez számíthat például abban, hogy milyen testméretű vagy mozgásigényű ebet válasszunk, hogy passzoljunk saját életvitelünkbe. További előnye, hogy már nagy valószínűséggel tud pár parancsszót és szabályt.

Kinézetük nem ekkor a legszebb: hol egyik testrészük nő, hol a másik, ezt nevezik sokan „nyakigláb” kornak. Tele vannak energiával, és mutatkoznak a hormonok hatásai is mind a kan kutyák lábemelésében és dominanciájában, mind a nőstények viselkedésében. Ekkor a leggyakoribb, hogy más kutyákkal már nem olyan felhőtlen a viszony.

Ha korábbi környezete kiegyensúlyozott volt, ha megfelelően kezeltük a helyzeteket és kutyánk jó temperamentumot örökölt, akkor ez az időszak pusztán átmeneti lesz. Azonban ha a három közül valamelyik nem stimmel, könnyen állandósulhatnak rossz szokások. Ebben az esetben csak a folyamatos tanítás, nevelés és szocializáció lehet a megoldás.

A felnőtté válásig tartó időszak kemény lehet

– A kutya növekvő energiáját valahogy kezelni kell, különféle kreatív játékokkal, pozitív megerősítésekkel, de tartózkodjunk mindenfajta „kényszerített” gyakorlattól, mint például a kerékpár melletti futás. A serdülők növekvő csontjai és ízületei tartósan megrongálódhatnak az ilyen erőltetett testmozgástól.

– Kimondottan sok közös időt kíván ilyenkor a kutya a nap folyamán. Ha egy serdülő kutyát egyedül hagyunk hosszú órákon át, magányos lesz, unatkozni kezd, és az energiáit biztosan rosszra használja majd.

– Tökéletesen fixálni kell a nem, a marad, a gyere parancsszavakat, de ne felejtkezzünk el a pozitív megerősítésről!

 

Cikkünket hamarosan folytatjuk: melyik korban vegyünk magunkhoz kutyát és mik a felnőtt kutya előnyei.

 

További hasznos tartamainkból:

A büntetés problémája a kutya nevelésben

Ezeket a hibákat ne kövesd el kutyád nevelésében

Mikortól válik erőszakossá egy kutya nevelése?

A nagy – Legyen-e kutyám – lista

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: yourpurebredpuppy

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...