Saját KB bal
Saját KB jobb

Igazi szuperszimat! – Avagy így működik a kutya megtéveszthetetlen szaglása

Kedvenceink egyik legfontosabb szenzoros érzékszerve, ami a mindennapokban is kiemelkedően fontos szerepet tölt be. Segítségével képesek teljes környezetüket átvizsgálni, majd a beérkező információkat feldolgozni. Hogy mi ez? Naná, hogy a kutya orra!

Nem csak azt szagolják ki, hogy hova rejtettük az ínycsiklandó finomságokat a konyhában

A kutya számára szimata elengedhetetlen segítség a tájékozódásban, ráadásul szerepe van a kommunikációban, és természetesen a táplálék (a farkasok esetében a préda) helyzetének meghatározásában. Orruk segítségével képesek előre jelezni a veszélyt, vagy egy esetleges ellenség közeledtét, egy egyszerű hétköznapi séta során pedig a környezet feltérképezéséről (például más kutyák jelöléseinek azonosításáról) is gondoskodik.

Minek köszönhető a kutya kiváló szaglása?

A kiemelkedő szimat magyarázata a kifejezetten hosszú orrban keresendő, abban ugyanis rendkívül magas számú szaglósejt található. A hosszú orr belsejét nagy felületen borítja a szaglóhám, ami rengeteg szaglósejtet tartalmaz, ezzel hozzájárulva a nagyszerű szagláshoz.

Míg mi, emberek körülbelül 5 millió szaglósejttel rendelkezünk, addig kedvenceink 200 millióval. Még elképzelni is nehéz, mennyi információ és mennyi inger érkezik a kutya orrán keresztül azok segítségével.

Egy speciális technikával képesek különbséget tenni a különféle illatok között

Az anatómiai különbségek mellett a kutyákat egy speciális technika is segíti abban, hogy különbséget tehessenek az illatok között.

Azok a molekulák, amik a szaglóhámhoz érkeznek, már kis mennyiségben is képesek ingert kiváltani a szaglósejtekben. Ezek az információk az agy szaglókérgébe érkezve nyernek majd értelmet.

Mi a helyzet a rövid orrú kutyafajtákkal?

A rövid orrú kutyafajták – mint a mopsz vagy a francia bulldog – a fentiek alapján kevesebb számú szaglósejttel, ezáltal gyengébb szaglással rendelkeznek, mint például a hosszú orrú német juhászkutya. Bár ettől függetlenül természetesen még így is sokkal érzékenyebb szenzoros érzékszervük, mint a miénk, embereké.

A kiváló szimat nem csak a hétköznapokban hasznosítható

Hiszen arra támaszkodnak a kereső-, mentő-, és segítőkutyák is, akik szimatuk segítségével képesek tárgyakat és személyeket lokalizálni, és akár a gazdi hiper- és hipoglikémiás állapotát is előre jelezni.

Hús ízű és hús illatú táplálék az igazi szuperszimathoz

A PLATINUM legalább 70% friss, emberi fogyasztásra is alkalmas húsból készült teljes értékű kutyaeledelei nem csak az igazi ínyenceknek, de a valódi szuperszimattal rendelkező négylábúak számára is valódi íz- és illatélménnyel kecsegtet. És hogy miben keresendő a hús íz és illat? A teljesen egyedi FSG elkészítési eljárásban, amely az emberi táplálék szintjére emeli a kutyaeledeleket.

Az FSG ugyanis olyan speciális húsfőzési módokból áll, amelyeket a sztárséfek gyakran azért alkalmaznak, hogy a húst a húslé felhasználásával ízletesebben és egészségesebben tudják elkészíteni. Ennek köszönhetően az FSG eljárással készült nagyon húsos PLATINUM kutyaeledelek:

  • Tápanyagokban különösen gazdagok
  • Kutyája számára különösen ízletesek
  • A húslének köszönhetően jól rághatók és puhák
  • Rendkívül jól emészthetőek
  • Nem duzzadnak meg a gyomorban (nincs puffadt has)
  • Csökkentik a fogkőképződést és nem hízlalnak

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...