Saját KB bal
Saját KB jobb

Úszólecke kutyáknak és gazdiknak

Igen, végre, itt a nyár! Felkerekedünk a strandra, és már alig várjuk, hogy kutyánk örömmel vesse bele magát a hullámokba. De álljunk csak meg egy pillanatra! A közhiedelemmel ellentétben: nem minden kutya tud jól úszni. Sőt, még a jól úszó kutyákat is érheti baj a vízben. Úszólecke összeállításunkban mindenre kitérünk, hogy biztonságban és sok-sok szuper vízi élménnyel teljen a nyár!

Gazdiként fontos, hogy mindig figyeljünk arra, hogy kutyánk a képességeinek megfelelő mértékben tudjon pancsolni. Ha nem úszott még, vagy nem olyan ügyes, akkor ne erőltessük, ne vigyük be a mélyebb vízbe, és semmiképpen se dobjuk be. Ez nem csak megijesztheti a kutyát, de balesetveszélyes is!

Nem minden kutya szereti a vizet, és nem mindegyikük „született úszó”. Vannak, akik nem szeretik a vizet, és minden kutyának meg kell tanulnia úszni.

Adjunk időt kutyának arra, hogy megszokja a vizet. Ez egyébként minden új vízpart esetén így van. Attól, hogy kutyánk úszott már a Balaton sekély déli partján, a Duna erős sodrása vagy a tengeri hullámok teljesen mások. Ezért fontos, hogy először biztonságosan, lépésről lépésre haladjunk. Különösen fontos ez azoknál a kutyáknál, akik nem állnak le, és nem tudják felmérni a saját korlátaikat. A terrierek, munkakutyák, agarak hajlamosan lehetnek „túlvállalni magukat”. Ha ösztönerős kutyánk van, nekünk kell észnél lenni. Ő alig várja, hogy dobjuk a labdát vagy a botot, de nekünk kell felmérni, hogy biztonságosan partra is tud-e úszni vele!

Sajnos előfordul, hogy a kutya fizikailag nem képes például a hullámokkal vagy az áramlattal felvenni a versenyt, és elragadja a víz. Ha labdázunk, csak olyan messzire dobjuk a labdát a vízbe, hogy a kutya azt biztonsággal képes legyen kihozni, illetve, veszély esetén mi képesek legyünk a kutyáért bemenni!

A fáradtság és a kimerültség könnyen legyőzheti a legjobb úszót is. Álljunk meg és tartsunk szünetet, ha a kutyánk fárad! Akkor is, ha ő még menne. Tanuljuk meg felmérni, hogy mennyit bír a kutyánk, és inkább kisebb etapokban ússzon, labdázzon, mint egyszer túl sok legyen.

A kutya mentőmellény használata is jó ötlet lehet, ez nem csak a vízbiztonság miatt segíthet, de így könnyebben megy az első pár úszólecke is. Vízi járművön, tengerben és folyón mindig legyen a kutyán mentőmellény!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/swimming-dogs-water-hazard-and-safety-tips?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C8xdi_BBdbH; Kép: Photo by Jozef Fehér: https://www.pexels.com/photo/brown-dog-on-water-with-stick-on-its-mouth-2774140/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...