Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezeket a hibákat ne kövesd el kutyád nevelésében

Mindig izgalmas feladat nevelni, képezni, szocializálni újonnan érkező családtagunkat. Mindenkinek megvannak a maga módszerei, de ha hivatásos szakértőtől kér segítséget, ott is számtalan elmélettel találkozhatunk. Vannak azért olyan általános hibák, amikbe semmiképp nem érdemes belefutni – hiszen egy hibát kijavítani sokkal nehezebb, mint eleve jól csinálni.

1. A hibák javítása a pozitív megerősítés helyett

Ha állandóan a rossz viselkedés szankcionálására koncentrálunk, ha dominanciával és büntetéssel próbáljuk helyes irányba terelni a viselkedést, az előbb utóbb súlyos problémákat okozhat a későbbi viselkedésben és a gazda-kutya kapcsolatban is. Ha váltogatjuk a pozitív és negatív megerősítést, akkor még inkább összekeverjük kutyánkat: nem fogja tisztán látni, hogy büntetést vagy jutalmat fog-e kapni. Fordítsd meg a folyamatot: ismerd meg kutyád viselkedési szokásait, és ha látod, hogy valami helytelen viselkedésre készül, adj neki alternatív parancsot – amit, ha helyesen megtesz, jutalmazható.

 

2. Túl hosszú gyakorlási idő

A pozitív eredmények után mindig megálljt kell parancsolni magunknak. Nagyon fontos, hogy mindig kellemes élménnyel záruljon kutyánk számára a gyakorlás. Ha elunja magát, elfárad vagy elveszti érdeklődését, az rontani fogja a teljesítményét, és lehet, hogy nem pozitív élménnyel zárja majd a feladat megoldást. Válassz rövidebb időtartamot, de csináld többször!

 

3. Mindig ugyanott lenni

Egyrészt egyhangú mindig ugyanott gyakorolni, de közben kicsit becsapós is: ami otthon, a megszokott környezetben hibátlanul működik, egyáltalán nem biztos, hogy más környezetben is működni fog. Kint a szabadban sokkal több az inger, az érdekesség és a szokatlan: ha kint minden körülmények között megy, akkor megy igazán!

 

4. Túl sok klikker

A klikker módszer az egyik legnépszerűbb, de minden módszer csak akkor működik, ha megfelelően tudjuk alkalmazni. Érdemes meggyőződnünk róla egy szakember segítségével, hogy nem fogjuk rossz megerősítésekre használni – ha túl sok a klikkerhez kötött jutalom érzése, egy idő után elveszti értelmét. Ha rosszkor vagy túl gyakran klikkelünk, egy idő után kutyánknak és nekünk sem lesz fogalmunk, mit is jutalmazunk egyáltalán.

 

5. Jutalom falat függés

A kutyák motivációjában hatalmas motiváló ereje van a finomságoknak, főleg a kezdetekben. De a jutalomfalatok más kellemes dolgokkal is helyettesíthetők, és ha állandóan csak falatokkal dolgozunk, előfordulhat, hogy kutyánk egy idő után csak abban az esetben lesz hajlandó szót fogadni nekünk vagy végrehajtani a kért utasításokat, ha kaja van nálunk. Tegyük mindig próbára: vajon jutalomfalat nélkül is megoldja-e a kapott feladatot.

 

6. Az egyéniség figyelmen kívül hagyása

A kutyák egyéniségek. Meghatározza őket saját temperamentumuk, felmenőik jellemzői, a fajtára vonatkozó viselkedésjegyek. Ismernünk kell ezekből, amennyit csak tudunk, és semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagynunk a képzés során. Sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha tudjuk, mely a legjobb motivációs erő, mennyit bír a kutya koncentrációs képessége vagy fizikai állapota. A tanítási technika kiválasztásakor ezekkel már mind tisztában kell lennünk.

 

7. Parancsszavak ismételgetése

A kezdők leggyakrabban elkövetett hibája. Ha kutyánk a parancsszó kiadásával nem teszi meg, amit kérünk, a parancsszavak ismételgetésével sem fogja megtenni, vagy épp megteszi, mert megunja a feladatot, ilyenkor máshol kell keresni a problémát. Sőt, kutyánk azt is megtanulhatja, hogy csak akkor kell leülnie, ha már sokszor elhangzott a parancs – ez pedig nem kívánatos például olyan helyzetben, ahol azonnal tudnia kell reagálni (pl. az út szélén megállásnál). Újra kell tanulni a parancsot és az elvárt viselkedést.

 

8. A gyakorlás hiánya

Lehet, hogy kutyád gyorsan tanul, de egyáltalán nem biztos, hogy tudása tartós lesz, ha a tanítást nem követi rendszeres gyakorlás. Nem várható el, hogy mindig mindent tudjon – segítenünk kell benne. Ezt hívják egész életen át tartó tanulásnak – mi, emberek is jobb lenne, ha alkalmaznánk saját életünkben.

 

Ezek is érdekelhetnek:

Létezik-e taníthatatlan kutya?

Súlyos hibák, amiket elkövetünk az állatorvosnál

A 10 legnagyobb kutyás mítosz leleplezése

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...