Saját KB bal
Saját KB jobb

A büntetés problémája a kutya nevelésben

Az elégtelen szocializáció és a gyakori, eltúlzott büntetés két gyakori oka annak, ha egy kutya tart az embertől. A gazdik általában kerülik azokat a dolgokat, amelyek kellemetlenek kutyájuk számára, ez alól az egyik kivétel az extrém – és sokszor nagyon rosszul használt büntetés.

A büntetésnek elviekben pontosan az a célja, hogy az, aki kapja, kellemetlenül érezze magát. Azonban nem mindegy, hogy az adott büntetés mikor érkezik, milyen formában hányszor és mekkora mértékben.  

Sajnos a legtöbb képzetlen tulajdonos, aki nem érti a nevelés folyamatait és nem kér külső segítséget, alapvetően tönkreteszi a sikeres a képzés fő célkitűzését: az egészséges, együttműködő gazdi-kutya kapcsolatot. Sokkal könnyebb egy kutyának megtanítani az alapszabályokat, hogy mit várunk el tőle, és megjutalmazni, ha valamit jól csinál, mint állandóan büntetést osztani a helytelen viselkedésért. Arra szeretnénk megtanítani a kutyánkat, hogy mit szeretnénk, mit tegyen, nem pedig azt, hogy mit ne tegyen. Azt pedig végleg senki nem szeretné, hogy kutyája félelemmel fprduljon az emberek felé.

 

A büntetés azt jelenti, hogy újra kell gondolnunk a képzési stílusunkat

Ha a büntetést túl gyakran kell alkalmaznunk, akkor valami biztos nincs rendben. A múltban elkövetett rosszalkodás büntetése helyett ideje újra tanítani a jelenben, hogy mik a szabályok. Emlékezzünk mindig arra – akár saját tapasztalataink alapján – hogy jutalmat kapni azért, mert jól csinálunk valamit, sokkal inkább hajtóerő, mint állandóan büntetést kapni.

 

A büntetés ellehetetleníti a jó gazdi-kutya viszonyt

Az ismétlődő büntetés egyszerűen éket ver a gazda és kedvence közé, amely hosszú távon visszafordíthatatlan károkat okozhat saját kapcsolatukban illetve a kutya többi emberrel szembeni viselkedésében is. Ilyenkor biztosan érdemes szakértő segítségét kérni, hiszen később teljesen orvosolni a kutyánkba ültetett félelmet szinte lehetetlen.  

Ne felejtsük el: soha nem lehet szükség extrém módon durva büntetésre! Ha frusztráltan érezzük magunkat kutyánk rossz viselkedése miatt, vagy feszültek vagyunk – akár más, saját életünkben történt dolgok miatt – ideje máshol kiereszteni a gőzt és szakavatott kiképző segítséget kérni.

 

Mit tehetünk helyette?

A helyes viselkedés jutalmazása mindig jó megoldás! Gyakoroljunk úgy, hogy tudatosítsuk kedvencünkben, mit várunk el tőle: teremtsünk olyan helyzeteket, ahol megelőzzük a rossz viselkedést és elérjük a helyes reakciókat. Az egyik lehetséges megoldás a „falkából” való kizárás, ami nagyobb büntetés kutyánknak, mint bármilyen fizikai bántalmazás – ezért ezzel is óvatosan kell bánnunk: egy érzékenyebb kutyánál bizalom vesztéshez vezethet! Nincs szükség arra, hogy felemeljük a hangunkat, hadonásszunk vagy pláne megüssük kutyánkat! Ha pedig lekéstük a rossz viselkedés pillanatát, értsük meg: hiába mutatja az eb a szégyen és a megbánás jeleit, ezek tanult viselkedések, nem fogja tudni összekötni a rossz tettet a későn érkező büntetéssel.

Az emelt hang, a fizikai bántalmazás soha nem fogja elérni azt a célt, hogy kutyánk szabad akaratából, oldott kedvvel együttműködjön velünk. Ha már félelemből nem tesz helytelent, azzal elrontottuk az alapvető, boldog kapcsolatot, amit eleve jelentenie kell a kutya-ember kapcsolatnak.

 

Ezeket is ajánljuk:

Ezeket a hibákat ne kövesd el kutyád nevelésében

Mikortól válik erőszakossá egy kutya nevelése?

18 dolog, amit senki sem mondott el neked, mielőtt kutyád lett

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...