Saját KB jobb
Photo by Pedro Sucupira on Unsplash

Az állatok az embert tekintik a legfélelmetesebb ragadozónak

Egy új ausztrál tanulmány kimutatta, hogy a kenguruk, vallabik és más ausztrál erszényesek sokkal jobban félnek az emberektől, mint bármely más ragadozótól, például kutyáktól vagy farkasoktól.

A Nyugat-Ontariói Egyetem biológusa, Liana Zanette és munkatársai által végzett kutatás szerint ezek az állatok 2,4-szer nagyobb valószínűséggel menekülnek el, amikor emberi hangokat hallanak, mint amikor kutyák vagy farkasok hangját. A kutatás során rejtett kamerákat és hangszórókat használtak, amelyek különböző hangokat játszottak le, amikor állatok haladtak el mellettük. Az eredmények azt mutatják, hogy a vadon élő állatok világszerte az embereket tekintik a legfélelmetesebb ragadozóknak. A félelem érzése jelentős viselkedésbeli változásokat idéz elő az állatokban, amelyek gyakran az emberek jelenléte miatt kényszerülnek elhagyni természetes élőhelyeiket.

Ökológiai hatások

A félelem már önmagában is csökkentheti a vadon élő állatok számát, és kihatással lehet több fajra is. A tanulmány rávilágít arra, hogy az emberek jelenléte és tevékenysége milyen mélyreható hatással van az ökoszisztémákra. Az emberek által keltett félelem nemcsak a közvetlenül vadászott fajokra, hanem az egész ökoszisztémára is hatással lehet, megváltoztatva az állatok viselkedését és populációs dinamikáját. A kutatók arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a természetvédelmi szabályozások kialakítása során figyelembe kell venni az emberek által keltett félelem hatásait is.

A kutatók szerint fontos továbbá, hogy jobban megértsük az emberek és a vadon élő állatok közötti kapcsolatot, és olyan stratégiákat dolgozzunk ki, amelyek minimalizálják az emberek jelenlétéből eredő negatív következményeket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...