Saját KB jobb
Photo by Naja Bertolt Jensen on Unsplash

Műanyagevő gombára bukkantak a csendes-óceáni szemétszigeten

Egy nemzetközi tengeri tudóscsoport felfedezett egy óceáni gombát a csendes-óceáni szemétszigeten, amely műanyag hulladékot fogyaszt, így táplálja magát.

Az újonnan felfedezett gombát Parengyodontium albumnak nevezték el, amely más mikrobák vékony rétegei között él, a Csendes-óceán északi részén lebegő műanyag szemétszigeten. A tanulmány szerint ez a negyedik ismert tengeri gomba, amely képes műanyag hulladék fogyasztására és lebontására. Különösen az UV-fény által kezelt szénalapú polietilént bontotta le, amely például a vizes palackok és bevásárlótáskák leggyakoribb műanyag típusa.

A biológiai lebomlás elősegítése

„Már ismert volt, hogy az UV-fény önmagában mechanikusan bontja a műanyagot” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Annika Vaksmaa, a hollandiai Királyi Tengeri Kutatóintézet (NIOZ) tengerbiológusa és biogeokémikusa. „De eredményeink azt mutatják, hogy tengeri gombák által a biológiai műanyag lebomlását is elősegíti.”

Ez a felfedezés természetesen nem jelenti azt, hogy mostantól szabadon használhatjuk az egyszer használatos műanyagokat. A már meglévő műanyag hulladék eltávolítása az óceánokból továbbra is fontos cél, de sajnos nem lehet csak úgy nagy hálókkal összeszedni. A műanyag összegyűjtése tengeri élőlényeket zavarhat meg, és maga az eltávolítási folyamat is költséges és gyakran nem is hatékony.

Az új gomba felfedezése, amely képes felgyorsítani a műanyag lebomlási folyamatát, izgalmas fejlemény, de nem csodaszer. A laboratóriumban nevelt P. album körülbelül 0,05 százalékot bontott le egy adott UV-kezelt műanyag darabból minden kilencnapos időszak alatt. Bár ez nem semmi, nagyon sok időbe telne, hogy a gomba teljesen lebontsa az óceánba kerülő millió tonna műanyagot.

Remény és további kutatás

A P. album felfedezése biztató, és a kutatók szerint arra utal, hogy további műanyagot fogyasztó organizmusok is létezhetnek. „A tengeri gombák képesek lebontani a szénből készült összetett anyagokat” – tette hozzá Vaksmaa, megjegyezve, hogy „valószínű, hogy a már azonosított négy fajon kívül más fajok is hozzájárulnak a műanyag lebomlásához.”

A felfedezés reményt ad arra, hogy további kutatásokkal még több műanyagot lebontó organizmust találhatunk, és hatékonyabb módszereket fejleszthetünk ki a tengeri műanyagszennyezés kezelésére.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: futurism

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...