Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan tudjuk biztonságban kedvenceinket szilveszter éjszakáján?

Ha tudjuk, hogy kutyánk fél a hangos zajoktól, fontos, hogy legyen egy tervünk arra, hogyan nyugtassuk meg őt Szilveszter éjszakáján. Ez nem mindig egyszerű feladat, és sok gazdi számára ilyenkor hatalmas stresszt okoz a közelgő durrogtatás. Ugyanakkor, a jó felkészülés a nyugalom záloga, ezért érdemes erre egy kis időt szánni.

Fontos megjegyzés: Szilveszter előtt pár nappal már ne várjunk csodát. Arra tudunk felkészülni, hogy hogyan kezeljük a kutyánk félelmét. Fontos azonban tudni, hogy a viselkedésmódosító tréning hatékonyan segíthet a félelem csökkentésében. Ha most belevágunk, az augusztus 20-a már pánikmentesen telhet. Tűzijáték és vihar fóbia tréning online is elérhető, érdemes a tudományos alapon működő, erőszakmentes kutyaiskolák kínálatában körülnézni.

Most azonban lássuk, hogy mi a teendő a hamarosan kezdődő durrogtatás kapcsán.

Kezdjük azzal, hogy a kutyát távol tartjuk a közeli tűzijátéktól, és biztonságosba helyezzük a házban. Nézzük meg, hogy hol keres a kutyánk ösztönösen menedéket, ha hangos zajt hall, és alakítsuk ki ott a helyét. Sok kutya a fürdőszobába menekül. Vigyünk oda pár takarót, hogy kényelmes legyen neki. Segíthet, ha mellette maradunk, úgyhogy készüljünk egy puha párnával magunknak is.

Biléta, mikrochip, stb.

Szilveszter előtt ellenőrizzük, hogy a mikrochip regisztrálva van-e, és az adatok megfelelnek a valóságnak. Ezt az állatorvosnál tehetjük meg. Emellett, a kutya nyakörvén legyen egy azonosító címke, amelyen szerepelnek a gazdi pontos és aktuális elérhetőségei. Ez legyen nagy, és jól látható! Egy ijedt kutyát nem könnyű megközelíteni. Könnyítsük meg a megtalálók dolgát azzal, hogy a telefonszámunk jól olvasható és nem egy kis bilétából kell kicsavargatni. Nyilván nem szeretnénk, ha a kutyánk elszaladna, de a tűzijáték kiszámíthatatlanná teheti kedvencünk viselkedését, ezért a legjobb, ha a lehető legtöbb óvintézkedést megtesszük. Ha gondoskodunk arról, hogy a kutya megfelelő azonosítókkal rendelkezzen, javíthatjuk annak esélyét, hogy hazakerüljön.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/why-are-dogs-scared-of-fireworks; Kép: Photo by baby 快乐: https://www.pexels.com/photo/dog-wearing-a-sweater-19544962/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...