A szorongó gazdik kutyái is szorongók lesznek?

Manapság a globális világjárvány, a háborútól való félelem, a  bizonytalanság és a klímaváltozás mellett még ezer dolog van, ami miatt szoronghatunk. Ha valaki szorongó típus, nincs azzal semmi gond – egészen, amíg nem vetíti rá a kutyájára. Legalábbis, gyakran halljuk ezt. A jóakaró embertársaink szerint a mi szorongásunk miatt lesz a kutyánk is szorongó. És ez csöppet sem enyhíti a szorongásunkat! Nem könnyű ezt hallani, különösen akkor, ha egész életedben arra törekedtél, hogy ne hagyd, hogy a szorongás határozzon meg téged.  Úgy tűnik, azonban, hogy lehet, hogy van némi igazság abban, hogy a szorongó gazdi kutyáját is szorongóvá teszi.

Kim Brophey, alkalmazott etológus, szakterülete a viselkedési problémákkal küzdő kutyákkal és gazdáikkal való munka. Azt figyelte meg, hogy a szorongásos panaszokkal hozzá vitt kutyáknak általában a gazdáik is aggodalmasak, magasabb a stressz szintjük és igen, szorongó típusok. Carri Westgarth, a The Happy Dog Owner (2021) című könyv szerzője a The Wildestnek elmondta, hogy ő is egyetért azzal, hogy a félős, félénk kutyáknak általában szorongó gazdáik vannak.

Ezek a megfigyelések összhangban vannak azzal az egyre növekvő számú kutatással, amely a kutyák és gazdáik személyiségének hasonlóságát mutatja. A témával kapcsolatos első szisztematikus kutatás 1997-ben látott napvilágot. A kutatók a Cattell-féle személyiségkérdőív használatával hasonlították össze cocker spániel gazdik személyiségét. A válaszadókat az alapján csoportosították, hogy kutyájuk agresszív volt, vagy sem. Megállapították, hogy az agresszív kutyák és a nem agresszív kutyák gazdáinak személyisége eltérő. Az előbbi csoport tagjai nagyobb valószínűséggel voltak feszültek, érzelmileg kevésbé stabilak, félénkek és fegyelmezetlenek.

Az elmúlt évtizedekben a személyiségmérést a Big Five személyiségmodell uralja. Az elmélet szerint az emberi személyiség egyéni különbségei öt alapvető dimenzióban érzékelhetők. Ezek a nyitottság az új tapasztalatokra, a lelkiismeretesség, az extraverzió, a barátságosság és az érzelmi stabilitás (vagy instabilitás, neuroticizmus vagy emocionalitás). Azok az emberek, akik szorongóbbak, alacsonyabb érzelmi stabilitással rendelkeznek. Ezzel szemben, akinek „fát lehet vágni a hátán”, az valószínűleg magas pontszámot ér el ezen a skálán.

Eredmények a tudományos kutatások világából

A gazdik személyisége és a kedvenceik viselkedése között már több tanulmány talált összefüggést. Több dimenzión figyeltek meg eltéréseket, például egyes kutatások szerint a kutyások nyitottabbak, és barátságosabbak. A szorongás kapcsán azonban elsősorban a neuroticizmus/érzelmi stabilitás dimenzió az érdekes. Azok az emberek, akik magas pontszámot érnek el itt, gyakran tapasztalnak negatív érzelmeket, például félelmet, bűntudatot, szorongást és stresszt.

Egy kutatócsoport 1564 gazdi Big Five személyiségjellemzői és 17 problémás viselkedésmód között fennálló kapcsolatot vizsgálta háziállataiknál. Azoknak a gazdiknak, akik alacsony pontszámot értek el az „érzelmi stabilitás” faktoron, több viselkedési problémával küzdő kutyájuk volt. A viselkedésproblémák közé tartozott a gazdik felé irányuló agresszió, a más kutyákkal szembeni agresszió, a félelem, a figyelemkeresés, a szeparációs szorongás, valamint a kitartó ugatás. Egy 2020-as vizsgálat pedig megállapította, hogy az emberekre vagy állatokra támadó kutyák gazdái magasabb negatív érzelmességi pontszámmal rendelkeztek, mint a nem agresszív kutyákéi.

A bécsi Clever Dog Lab és a budapesti Family Dog Project kutatói a szintén alkalmazták a Big Five-ot. A gazdiknak a humán változatot magukra, míg a kutyákra átalakított verziót a kutyájukra kellett kitölteni. A gazdik a kutyájuk személyiségét mind az öt faktoron hasonlónak értékelték magukhoz.  A személyiségpontszámok a negatív érzelmesség esetében voltak a leghasonlóbbak. A vizsgálat során a kutatók kontrollálták annak lehetőségét, hogy a gazdik esetleg kivetítik a saját bizonytalanságukat a kutyáikra. Ezért a családtagok is értékelték a gazdik és kutyáik személyiségét. A családtagok által magas neuroticitás pontszámmal jellemzett gazdik kutyái is szorongóak és félénkek voltak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/do-anxious-pet-parents-raise-more-anxious-dogs; Kép: Photo by Andreas Schnabl : https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-by-the-water-with-her-dog-19057229/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...