Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért félnek a kutyák a tűzijátéktól?

Az nem kérdés, hogy a kutyák és a macskák közül is sokan félnek a tűzijátéktól. De vajon mi állhat a jelenség hátterében, és mit tehetünk, hogy segítsünk kedvencünknek átvészelni az idei Szilveszter éjszakát?

Szóval, miért is félnek a kutyák a tűzijátéktól?

Röviden: a hangos zajok sok kutya és macska számára ijesztőek lehetnek. A tűzijáték durranása váratlan és kiszámíthatatlan. Emellett, valószínűleg hangosabb is, mint a legtöbb zaj, amit kutyánk általában hall. Azok a kutyák, akik rettegnek a vihartól, a dörgéstől vagy a villámlástól, valószínűleg ugyanígy fognak érezni a tűzijátékkal kapcsolatban is.

A viharhoz hasonlóan, a hangos, kiszámíthatatlan tűzijátékot a kutyák fenyegetésként értelmezhetik. Erre úgy reagálnak, hogy elbújnak, és látszik rajtuk, hogy félnek. A félelem egyértelmű jelei a lihegés, a remegés, a járkálás és a nyüszítés. Vannak kutyák, akik az elbújás helyett elmenekülnek félelmükben.

A tűzijáték villódzó fénye és hangos dörrenései érzékszervi túlterhelést is okozhatnak az állatokban. Ez pánikszerű „fuss vagy harcolj reakciót” eredményezhet. Ez egy alapvető idegrendszeri reakció, amely evolúciósan az emberben és a kutyában is kódolva van. Ez a mechanizmus segít, hogy vészhelyzetben gyors döntést hozzunk, és azonnal, tudat alatt meghozzuk az életünket megmentő döntést: elfussunk vagy szembeszálljunk az ellenséggel. Bár a tűzijátéktól valójában nem kell félni, a kutya ezt nem tudja, ezért beindul nála a reakció. Az adrenalin termelődése a vérnyomás emelkedését és gyorsabb szívverést eredményez. A folyamat eredménye, hogy egyes kutyák megpróbálnak elmenekülni, vagy akár agresszióval reagálnak a többi állat vagy az ember felé.

Miért veszélyes a tűzijáték a kutyák számára?

A tűzijáték számos kockázattal jár a kutyák számára, ezért a legjobb, ha a szilveszteri ünnepségek alatt biztonságban tartjuk háziállatainkat. A félelem és a stressz megelőzése és csökkentése is lényeges. Ezzel kapcsolatban korábbi cikkeinkben írtunk bővebben:

Dirr-durr, csitt-csatt! Szikrázik az ég! – Így óvjuk kedvencünket a szilveszteri tűzijáték alatt

Európa legnagyobb tűzijátéka augusztus 20-án: készülj fel most!

Ezen felül, a tűzijáték alatt felügyelet nélkül kint tartózkodó kutyáknál fennáll a veszélye annak, hogy elszöknek, vagy menekülés közben megsérülnek. A tűzijátéktól égési sérülést vagy komolyabb halláskárosodást is szenvedhetnek, illetve fennáll a veszélye a használt petárdák elfogyasztásának is. Ha máskor nem is, legalább Szilveszter éjszakáján gondoskodjunk kutyáink, macskáink számára zárt, biztonságos, szökés- és sérülésbiztos helyről.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/why-are-dogs-scared-of-fireworks; Kép: Photo by Александр: https://www.pexels.com/photo/young-woman-holding-a-chihuahua-19577651/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...