Kell egy jó csapat: járőrkutyák és rendőrök

Nagy az igény a járőrkutyákra. Hiányukat a Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ idén részben megoldja: 24 kutyavezető kezdte meg az alaptanfolyamot négylábú társával, majd áll szolgálatba nyár közepén – számol be róla a police.hu.

Járőrök, készenléti zsaruk, körzeti megbízottak mellett a szolgálati kutyák számtalanszor bizonyították létjogosultságukat a mindennapokban. A felmérésekből kiderül, egyes térségekben kifejezett társadalmi igény mutatkozik arra, hogy a járőr vagy a körzeti megbízott kutyás szolgálatot lásson el.

A járőrkutyákkal szemben a legmagasabbak a követelmények”- mondja Less Ferenc alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ vezetője a Zsaru Magazinnak. „Mivel a tenyésztők a legmagasabb áron akarják értékesíteni az ebeket, a legjobb egyedek eddig külföldre kerültek. Az elmúlt két évben azonban elértük, hogy az ORFK nagyobb keretet biztosítson a járőrkutyák vásárlására. A tenyésztőkkel is jó kapcsolatot alakítottunk ki, így megfelelő képességű négylábúakat vásárolhatunk.”

A tanfolyamot 24 (23 saját és egy Hatvan önkormányzata által adományozott) eb kezdte meg kutyavezetőjével április 25-én.

Az első napok beszélgetéssel teltek: mindenkitől megkérdeztük, hol és milyen közbiztonsági feladatot lát el, és haza tudja-e vinni a kutyát” – tájékoztat Zsoldi Tamás törzszászlós, a központ szakoktatója. „Vannak ugyanis egyedek, amelyek nagyon rosszul tűrik a kennelt, és mindegyik kutya temperamentuma más. Egyesek pörgősek, mások jól tűrik a monotonitást. Ezeket a szempontokat mind figyelembe kell vennünk, amikor összeállítjuk a párokat. Megesett, hogy nem találták meg a közös hangot, ilyenkor cseréltünk a tartalék kutyák közül.”

Az első két hétben eldől, alkalmas-e a zsaru kutyavezetőnek, az alaptanfolyamon olyanok vesznek részt, akiknek még nem volt szolgálati ebük. A törzszászlós szerint nagyon lelkes és jó csapat jött össze, mindenki folytathatta a képzést.

Megtanítjuk a kollégáknak, hogyan kell az ebet gondozni, mikor lehet etetni, itatni, milyen technikával, mozdulattal kell irányítani” – magyarázza a szakoktató. „Elsajátítják a helyes pórázkezelést, a szájkosár levételét és felrakását, valamint azt is, hogy lehet a kutyát motiválni. Az elméleti órák során pedig jogi, állategészségtani és kinológiai ismeretekre tesznek szert. A következő lépés az engedelmességi munka az alapoktól: ül, fekszik, pórázon vezetés. Az őrző-védő feladatok során először szájkosárral dolgozunk. Ezzel tanul meg támadni, ütni a kutya. Ezt követik a szájkosár nélküli gyakorlatok, az eresztés és a zsákmányról lefejtés.”

A tanfolyam célja, hogy a kutyákat megbízható kényszerítő eszközként lehessen alkalmazni. Feladatuk az intézkedés biztosítása, kikényszerítése, emberek elfogása, támadás elhárítása. Az mindig a szituációtól és a kutyavezető megítélésétől függ, hogy ezt szájkosárral, pórázzal vagy e nélkül végzik. A július 29-ig tartó képzés résztvevői az ország egész területéről érkeztek. Suri József főtörzsőrmester, járőrvezető például a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztálytól:

Van otthon kutyám, de egy szolgálati eb merőben más. Redivel egy hét alatt öszszeszoktunk, jó természetű, feleslegesen nem idegesíti magát, de ha munka van, akkor belead mindent. Az őrző-védő feladatok már most nagyon jól mennek, az engedelmességet viszont még gyakorolnunk kell.

Csonka Sarolta törzsőrmesternek, a BRFK közrendvédelmi főosztálya járőrének Fannit szemelték ki.

Mindig is kutyás rendőr szerettem volna lenni, egy szolgálati eb nagy visszatartó erő. Fanni pedig tökéletes választás, tudom, hogy bízhatok benne, és bármikor a segítségemre lesz, ha a szükség úgy hozza.

Engem a képzés szakmai része is nagyon érdekelt” – veszi át a szót Tóth Péter zászlós, a Készenléti Rendőrség munkatársa. „Borisz nem egyszerű eset, nagyon önfejű, sokat kell foglalkozni vele, de jól kijövünk egymással.”

Nyár közepén 24 kiképzett járőrkutya áll szolgálatba, de országosan további harmincra lenne szükség.

Ehhez egyelőre nemcsak a négylábúak, hanem a kutyavezetők is hiányoznak. Ez a munka elhivatottságot igényel” – összegez Less alezredes. „Egy állatról gondoskodni kell, akár szabad időben is, nem lehet a szolgálat végeztével a garázsba tolni. Reményeink szerint még az idén elindítunk egy újabb alaptanfolyamot, hogy mindenhol legyen járőrkutya, ahol szükség van rá.”

 

Olvassátok el kapcsolódó cikkünket is:

„Szolgálatban négy lábon” – díj a legeredményesebb rendőrkutyának

Itt vannak 2015 rendőrkutyái

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: police.hu (Ferentzi Tünde), fotók: Sebestyén Jenő
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...