Malacok kapták a moslékot a menhelyi kutyák helyett

Egy többszereplős csalás leleplezése érdekében egy időben három helyszínen tartottak ellenőrzést a NÉBIH szakemberei. Az állati eredetű melléktermékek visszagyűjtését végző cégtől papíron egy állatmenhelyhez került mintegy 2500 tonna élelmiszer-hulladék, vélhetően azonban több sertéstelep állataival etették fel azt.  

A Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás engedéllyel gyűjtött állati eredetű melléktermékeket. Az élelmiszer-hulladékot áruházakból, kórházakból, közétkeztetőktől és vendéglátóhelyekről szállították el a Dunántúl teljes területén.

A cég csak tavaly több mint 2500 tonna élelmiszer-hulladékot gyűjtött, amelyből mindössze 24 tonna került legálisan működő ártalmatlanító helyre. A fennmaradó csaknem 2500 tonna moslék felhasználását papíron egy, az ügyfél elmondása szerint átlagosan 100 fős létszámú kutyamenhely igazolta, valójában azonban részben az ellenőrzés harmadik helyszínére, egy Vas megyei sertéstelepre szállították. A gazdasági haszonállatok moslékkal történő etetése szigorúan tilos, mivel annak komoly járványügyi kockázata van.

Az ügyben érintett valamennyi céggel szemben a hatóság eljárást indított.

Az afrikai sertéspestis (ASP) magyar határ melletti megjelenése miatt az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság kiemelt figyelemmel és szigorral fogja megkövetelni és ellenőrizni az élelmiszer-hulladék etetésének tilalmát.

Az nem derült ki, hogy a menhelyet így megfosztották a nekik járó élelemtől, vagy ők is részt vettek a moslék illegális felhasználásának lepapírozásában.

 

 

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás és fotók: NÉBIH
A menhelyi kép illusztráció.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...