Saját KB bal
Saját KB jobb
A kép illusztráció.

Elaltatják a „segítőkutyát”, akinek a gazdája elmenekült a kutyatámadás helyszínéről

Több szempontból is szomorú az, ami januárban történt a Waldroup családdal és Kingstonnal, egy szerencsétlen kutyával, akit hanyag gazdával áldott meg a sors. Röviden a történet annyi, hogy a három éves Ronin Waldroup és szülei beültek egy étterembe, ahol a kislány kutyatámadás áldozata lett.

A tanúk elmondása alapján a segítőkutya mellényt viselő Kingston minden provokáció nélkül támadott az étterembe belépő kislányra. Ronin arcát húsz öltéssel kellett összevarrni. A szülők fájdalmát látva nehéz felindultság nélkül írni az esetről. A tragédia következtében Ronin komoly traumát élt át, amelynek nyomát valószínűleg élete végéig viselni fogja. A támadó kutyára, Kingstonra, pedig eutanázia vár, mivel nem ez volt az első eset, hogy emberre támadt.

Kingston gazdája a könnyebb utat választotta

Mindezt azért, mert egy felelőtlen gazda ahelyett, hogy megfelelően szocializálta és tanította volna a kutyáját, inkább vett az interneten egy „segítőkutya” feliratú hámot és egy „igazolványt”. Ezen kiegészítők segítségével éttermekbe és üzletekbe is bevihette a kutyáját, akinek sajnos valószínűleg ez túl sok volt. Nem minden kutya van oda a plázázásért és az étteremben ücsörgésért. Vannak kutyák, akiknek nagyobb személyes térre van szüksége. Nem minden kutya jelzi ezt agresszióval, de nyilván abban sem lehetünk biztosak, hogy mikor szakad el a cérna, és lesz elege a helyzetből.

Erre azonban nem az a megoldás, hogy a megfelelő képzést egy olcsón megvehető kamu igazolvánnyal és egy hámmal pótoljuk. A segítőkutya felirat éppen a bizalmat erősíti, holott egy olyan kutya esetében, mint Kingston, a sárga szalag és a szájkosár használata talán célravezetőbb lett volna. Ezek ugyanis jelzik a külvilág felé, hogy a kutyának nagyobb személyes térre van szüksége.

A sárga szalag mozgalomról itt olvashatsz bővebben.

Fontos leszögezni, hogy az agresszió nem fajtafüggő, hanem egyedi tulajdonság. Sajnos vannak olyan fajták, ahol a támadásra, elkapásra, ölésre való tenyésztés következtében bizonyos ingerek kiválthatnak „agresszív” reakciót. Gondoljunk csak a terrierekre, akik közül sokan a kisebb, gyorsan előlük szaladó állatokat kergetik, el akarják kapni – míg a mozdulatlan „prédáról” tudomást sem vesznek. Ugyanez az ösztön teszi őket remek labdázóvá is, hiszen a földön guruló labda kiváltja belőlük a kergetési ösztönt. De, ettől még nincs mentség arra, ha elkapják a szomszéd macskáját.

Ami Roninnal és Kingstonnal történt, az éppen ezért tragikus. Kutyásként, gazdiként a mi felelősségünk gondoskodni arról, hogy a kutyánk kezelni tudja az ösztöneit, vagy ha nem, akkor megfelelő óvintézkedéseket tegyünk. Ha a kutya szökős, akkor jó kerítés kell. Ha nem behívható, akkor póráz. Ha pedig támadóan lép fel, akkor szájkosár.

Mindemellett persze fontos a tréning, de amíg nem megy tökéletesen, illetve a biztonság kedvéért, inkább mi legyünk az okosabbak, és előrelátó módon tegyünk a megelőzésért. Hiszen a mi felelősségünk. Természetesen, az első kutyatámadás után segítséget kell kérni. Amerikában egyedileg bírálják el az eseteket, és ha ez lett volna Kingston első támadása, akkor nem mondják ki rá a halálos ítéletet.

Ezzel a tulajdonos is tisztában volt, hiszen 2013-ban (szintén kutyatámadás miatt) már elkoboztak tőle egy kutyát, aki rehabilitációra Cesar Millan farmjára került. Sajnos nem tudtak már segíteni rajta, ezért őt is el kellett altatni. Alig telt el pár év, és újabb kutyatámadás következett be. A kutya más, de a felelőtlenség nem változott!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: I Heart Dogs; Videó: KPRC csatorna, Houston; Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...