Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash

Egy kölyökkutya érkezése igazi érzelmi hullámvasút

Egy kölyökkutya hazahozatala általában boldog esemény, de néha az ezzel járó változás jelentős negatív érzelmeket válthat ki. A kutatók megállapították, hogy a kutyatulajdonosok csaknem fele szorongást, kimerültséget vagy frusztrációt tapasztal a kutyájuk kölyökkorában.

„Puppy blues” jelenség

A „baby blues” szülés utáni lehangoltságot jelent , egyes felmérések szerint az anyák 40-70%-át érinti. A Helsinki Egyetemen végzett tanulmány szerint a friss gazdik is hasonló perióduson mehetnek át, miután hazavitték kiskutyájukat. A jelenséget „puppy blues”-nak nevezték el.  A gazdi az anyai depresszióhoz hasonló érzéseket él meg – rövid távú hangulati esést és melankóliát. A kiskutya gondozása különféle aggodalmakat, félelmeket és frusztrációt vált ki, nehézkessé válik az érzelmi kapcsolatot kialakítása az új jövevénnyel.

„A tanulmány megállapította, hogy a „puppy blues” háromféleképpen nyilvánul meg: szorongás, frusztráció és kimerültség formájában. Ezek gyakran egyszerre fordulnak elő, de egyes esetekben az egyik vagy két érzés különösen domináns lehet” – mondja Aada Ståhl, pszichológus és doktori kutató.

Szorongás, frusztráció és kimerültség

A szorongó kutyatulajdonos folyton aggódnak a kiskutya jóléte és fejlődése miatt, valamint saját képességeikkel kapcsolatban. A tulajdonosok hibáztathatják magukat, ha a dolgok nem a tervek szerint alakulnak. A frusztrált gazdi elégedetlenséget és stresszt tapasztalhat a kiskutya gondozásával járó váratlan kihívások miatt. Ezért nehezen létesít vele érzelmi kapcsolatot, gyakran a megbánás is jelentkezik, hogy miért is kellett egy kölyökkutyát hazahozni. Egy kiskutya mentális és fizikai megterhelést is jelent. A szobatisztaság hiánya, az éjszakai ébresztések már pár nap leforgása alatt is kimerült gazdikhoz vezetnek.

„Az állattulajdonosok csaknem fele számolt be jelentős negatív tapasztalatokról kutyája kölyökkorában, és csak mintegy tizedük számolt be a legszélsőségesebb szintről. Ez összhangban van a szülés utáni depresszió előfordulásával. Azonban a negatív érzések viszonylag gyorsan elhalványulnak” – mondja Hannes Lohi professzor.

Idővel javuló emlékek

Érdekes megállapítás volt, hogy minél több idő telt el a kölyökkor óta, annál pozitívabban emlékeztek rá az emberek. Más szavakkal, a kölyökkori emlékek negatív érzelmi tartalma idővel elhalványul.

A kutatást a Hannes Lohi professzor által vezetett kutatócsoport végezte, amely az ember és az állat kapcsolatát és annak jólléti jelentőségét vizsgálja. A kutatás rávilágít arra, hogy a kiskutya időszaka komoly érzelmi kihívásokat jelenthet a tulajdonosok számára, és hangsúlyozza a támogatás és tájékoztatás fontosságát ebben időszakban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...