Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Több mint 700 pelikánt találtak holtan a szenegáli madárrezervátumban

Több mint 700 pelikán holtestét találták meg Észak-Szenegál egyik világörökségi helyszínén.

A Djoudj Nemzeti Madárrezervátum 16 ezer hektáros területe 1980-ben került fel az Unesco Világörökségi Listára.  A Szenegál folyó deltatorkolatában, a Gorom mellékfolyó és a főfolyam között, a mauritániai határ mentén fekvő madárrezervátumban patakok, csatornák, holtágak és kiterjedt lápvidékek veszik körbe a Djoudj-tavat. A rezervátum az őshonos fajokon kívül számos európai és ázsiai költöző madárnak ad menedéket. A száraz évszakban a területet másfél millió madár népesíti be. A rezervátum fontos megállóhely a madaraknak, hiszen vándorlásuk során itt jutnak először friss vízhez, miután átrepültek a Szahara felett. A rezervátum arról is híres, hogy rengeteg pelikánt lehet itt figyelemmel kísérni, hiszen itt található Nyugat-Afrika legnagyobb pelikánkolóniája is, létszáma meghaladja a tízezer egyedet.

A pelikánokon kívül azonban flamingók, kormoránok, darvak, kanalasgémek, arab túzokok is fészkelnek. A madarakon kívül teknősök, krokodilok, varacskos disznók, sakálok, gazellák is élnek a területen.

Borzasztó veszteség

Ebben a paradicsomi környezetben bukkantak rá pár nappal ezelőtt a rezervátum vadőrei több száz pelikán tetemére. A helyi médiában közzétett videón látszik, hogy több száz halott pelikán van szétszóródva a tengerparton, sárosak és sötét a színük, mintha valamilyen szennyezés érte volna őket. A park igazgatója elmondta, hogy azonnal mintákat vettek a madarakból, de egyelőre még nem kaptak egyértelmű eredményt a halálozás okáról. Elővigyázatosságból a parkot azonnal lezárták, a madártetemeket pedig elégették. Az óvatosság oka többek között az, hogy a parktól mintegy 190 kilométerre súlyos H5N1 madárinfluenzát jelentettek egy baromfitelepen, mely képes fertőzni akár ilyen távolságban is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife, wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...