Saját KB bal
Saját KB jobb

Külön idő reaktív kutyáknak – Amerikában már erre is figyelnek a kutyabarát helyek

Egyre több a kutyabarát hely szerencsére itthon is, azonban a reaktív (észszerűség nélkül, automatikusan cselekvő) kutyák és gazdáik számára egy kutyás kávézó vagy strand nem mindig elérhető. A reaktív kutyák számára egy zsúfolt park vagy strand maga a rémálom. Ahogy a gazdik számára is. Így azonban sok olyan lehetőséget hagynak ki, ami amúgy akár jót is tehetne a reaktivitás problémájával. Szerencsére, a világ egyre inkább elfogadó és befogadó. Vannak már hazai üzletek is, ahol autisták számára kínálnak zajmentes vásárlási idősávot, vagy éppen olyan étterem, ahol az ételkínálatból a speciális táplálkozási igényű vendégek is választhatnak. Amerikában pedig már olyan üzletek és vendéglátóhelyek is vannak, ahol odafigyelnek a reaktív kutyákra és gazdijaikra. Ráadásul, kreatív módon oldják meg, hogy mindenki élvezhesse a szolgáltatásaikat.

A reaktív kutyás gazdik számára a „kutyabarát” felirat egy kávézó vagy üzlet ajtaján nem váltja ki ugyanazt az izgalmat, mint másoknál. Talán inkább csak bűntudatot és szomorúságot vált ki. Egy újabb dolog, amiből a kutya kimarad. Legalábbis addig, amíg a reaktivitása nem csökken olyan szintre, hogy valóban élvezni tudjon egy ilyen helyet. Ez pedig kemény és hosszú tréning.

A reaktív kutyák gazdijainak nem egyszerű az élete. De nem szabad elfelejteni, hogy nincsenek egyedül ezekkel a kihívásokkal. És szerencsére, vannak olyan üzletek, ahol ezt már figyelembe veszik és megoldást is kínálnak. Az üzletek általában a reaktív kutyák számára privát időpontfoglalással vagy egy elkülönített terület kijelölésével oldják meg a helyzetet.

Az igényeiket szem előtt tartva a gazdik és a kutyák is élvezhetik a vásárlást vagy kikapcsolódást. A kutyák számára pedig egy újabb lehetőség nyílik meg, hogy biztonságos környezetben ismerkedjenek új helyekkel, emberekkel, ingerekkel. Ez felbecsülhetetlen önbizalomnövelő lehet a reaktív kutyák számára.

Az egyik üzlet tulajdonosa szerint a privát vásárlás stresszmentes, megnyugtató és pihentető mind a kutya, mind a gazdi számára. Ez pedig jótékonyan hathat a kettejük kapcsolatára és a reaktivitás tréningben is segíthet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-shopping/private-shopping-for-reactive-dogs; Kép: Photo by Airam Dato-on: https://www.pexels.com/photo/couple-with-dog-between-modern-shopping-mall-buildings-11514442/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...