Saját KB bal
Saját KB jobb

Ehetnek a kutyák virslit?

Ha valaki evett már hot-dogot egy kutya társaságában, akkor biztosan tapasztalta, hogy a kutyák imádják a virslit. Már az illatának sem tudnak ellenállni, és ha egy falatot kapnak, akkor még több kell nekik.

Mivel húsból van, ezért úgy tűnhet, hogy a virslivel aztán semmi gond sincs, bátran adhatunk belőle a kutyánknak. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, hiszen amíg a (jó esetben) színhúsból virsli lesz, addig rengeteg dolog történik.

Adalékanyagok

A virslit emberi fogyasztásra szánják, ami azt jelenti, hogy olyan anyagokat is felhasználhatnak az előállítás során, amely a kutyák számára mérgező vagy káros. Ráadásul az emberi tápanyagszükséglet eltér a kutyákétól, ezért a virsli összetétele nem feltétlenül ideális arányokban tartalmazza a kutyák számára fontos tápanyagokat.

A nátrium nitrát például gyakori tartósítószer húsipari termékekben. Tanulmányok bizonyítják, hogy a nátrium nitrát rákkeltő lehet. Ezért fontos, hogy lehetőleg csak minimális mennyiségben jusson be a kutyánk szervezetébe.

Az előre csomagolt virslikben találhatunk ízfokozókat és édesítőszereket is, melyek közül a nátrium glutamát (amely pl. a virsli „ellenállhatatlan” illatáért felel) viselkedészavarokat és hiperaktivitást okozhat a kutyáknál. Az édesítőszerek közül pedig a xilitollal kell különösen vigyázni, de az aszpartám és társai sem kifejezetten jótékonyak.

Cukor, só és minden mi jó

A húsipari késztermékek sótartalma messze meghaladja a kutyák számára egészséges mértéket. Erre különösen kistestű, idős és vesebeteg kutyák esetében kell figyelni. De az egészséges kutyák sóbevitelét is érdemes a számukra egészséges szinten tartani, hogy elkerüljük a betegségek kialakulását. Ugyanez igaz a cukorra is.

A virslit fűszerezhetik is. A fűszerek közül a bors, a chili paprika, a hagyma és a fokhagyma egyértelműen kerülendő. Ezek akár kis mennyiségben is emésztési panaszokat, nagyobb mennyiségben mérgezést okozhatnak.

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket NE egye a kutya!

Sertéshús

A hőkezeletlen sertéshúsban az Aujeszky-betegség (álveszettség) kórokozója bukkanhat fel. Ez a vírus az emberre nem, de a kutyákra halálosan veszélyes. Bővebben itt olvashatsz róla.

Tanulság

Bár a kutyák alapvetően ehetnek virslit, fontos a mérték! A virslit emberi fogyasztásra szánták, ezért olyan adalékanyagokat, tartósítószereket, ízfokozókat tartalmazhat, amelyek kisebb-nagyobb mértékben károsak lehetnek a kutyák egészségére nézve. Mindig olvassuk el a termék csomagolásán az összetételt és soha ne adjunk hőkezeletlen, sertéshúsból készült virslit a kutyánknak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.aspcapetinsurance.com/resources/what-foods-can-dogs-not-eat/ ; https://wagwalking.com/behavior/why-dogs-cant-eat-hot-dogs/; https://pethelpful.com/dogs/Are-You-Killing-Your-Dog-With-Everyday-People-Food-10-Bad-Treats-for-Your-Good-Dog/; Kép: pexels.com.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...