Saját KB bal
Saját KB jobb
Illusztráció - Forrás: wikipédia

Hogyan élt Terry, a filmsztár, aki Totót alakította az Óz, a Nagy Varázslóban?

Toto, az Óz című film sztárja, annyira belopta magát a nézők szívébe, hogy a film bemutatását követően hatalmasra nőtt a kis szőrmók kutyák népszerűsége. Sőt, még ma is sokan választják kutyájuknak a Toto nevet. Az őt megformáló Terry élete sem volt eseményekben szegényebb, mint Dorothy kalandja.

Terry, a cairn terrier szuka 1933-ban, a nagy gazdasági világválság idején született. A tulajdonosa és kiképzője egy Carl Spitz nevű férfi volt. Első filmszerepét már egy éves korában, 1934-ben megkapta, a Ready for Love című filmben. Egy hónappal rá pedig már Shirley Temple oldalán játszott, az áttörést jelentő Bright Eyes-ban. Ez a film hozta meg Terry számára az ismertséget és a népszerűséget is. A kiskutya 23 egész estés filmben játszott. Pályája csúcsán a „fizetése”, (amit Spitz kapott Terry-vel közös munkájukért), 125 amerikai dollárra rúgott. Ez meghaladta a legtöbb ember színész gázsiját, és csak az olyan sztárok, mint például Judy Garland gázsija volt magasabb.

Toto és Judy Garland az Ózban - forrás: wikipédia
Toto és Judy Garland az Ózban – forrás: wikipédia

Ha már Judy Garland… Az Ózban hatalmas sikert arattak együtt. A filmet követően Terry-t hivatalosan is Totónak keresztelték – annyira egybe forrt a pofija a karakterrel. Terry-nek nem volt dublőre, és maga mutatta be a trükköket a filmben. Az egyik veszélyesebb mutatvány közben azonban sajnos megsérült, emiatt két hetes kényszerpihenőre kellett mennie. Garland felajánlotta, hogy saját rezidenciáján biztosítja a kutyus számára a gyógyulás feltételeit. Ez idő alatt Garland nagyon közel került Totóhoz, szoros kötődést alakított ki a sérüléséből lábadozó ebbel. Olyannyira, hogy meg szerette volna vásárolni Spitz-től, ám az nem adta el.

Terry 1945 szeptemberében, Hollywoodban halt meg. Spitz Los Angeles-i farmján helyezték örök nyugalomra. Bár a sírja sajnos megsemmisült egy 1958-as autópálya beruházás következményében, 2011-ben a Hollywood Forever temetőben emlékművet emeltek a tiszteletére.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Terry_(dog);  Kép: By NBC Television Network – eBay item photo front photo back, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20838884; By NBC Television Network – eBay item photo front photo back, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20838884;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...