Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Kerwin Elias on Unsplash

Öt állat, melynek elképesztő szuperképességei vannak

Az állatok szuperképességei az evolúció során az életben maradás és a jobb alkalmazkodás miatt fejlődtek ki. Számtalan olyan állatot ismerünk, akik megdöbbentő dolgokra képesek. Ezek között egészen alapvetőek is vannak, például a repülés vagy az álcázás.

Kutyák

Kezdjük rögtön a kutyákkal. A kutyák szuperképességei közül koncentráljunk most csak azokra, melyek kimondottan hasznosak az emberek számára. A kutya az ember társállata, barátja és szövetségese. A feltétlen szereteten és bizalmon kívül számos területen segíti és szolgálja az embert. Képes kiszagolni különböző betegségeket, például a koronavírus vagy rákos sejtek jelenlétét egy emberi szervezetben. Felkutatja a robbanószereket és a kábítószert. Pusztán a testbeszéd megfigyelésével megérti az embert és képesek az érzelmeinkre is reflektálni. A terápiás kutyák semmihez sem hasonlítható módon oldják a stresszt és javítják a kedélyállapotot.

A macska

Bizony, a macskák szuperképességei is említésre méltók. A macskák bajusza például sokkal több, mint egy egyszerű bajusz. Valójában egy olyan érzékszervi berendezés, amely képes érzékelni a levegőben lévő apró rezgéseket. A bajusz szálak szuperérzékeny idegekkel rendelkeznek. Segítenek a macskáknak a távolságok mérésében és például a zsákmány elejtésében. Egy macska bajusza pont olyan hosszúra nő, mint a macska testének szélessége. Így arra is használják őket, hogy ellenőrizzék, beférnek-e egy kiszemelt helyre.

Baglyok

A baglyok amellett, hogy csodálatosan szép állatok, precíz ragadozók is. A bagoly szuperereje a teljesen hangtalan repülés. A cserebagoly például egyáltalán nem ad ki hangot repülés közben, pedig kimondottan nagy fajta. A tudósok a baglyok hangtalan repülési képességét egyedi és nagy szárnyaiknak, valamint hangtompítóként működő tollazatuknak tulajdonítják. A baglyok másik szuperképessége, hogy hihetetlen hallásuk van. Fejük radarként működik. Képesek kiszámolni hogy milyen irányból és milyen messziről jön egy hang. Ez a képességük lehetővé teszi számukra, hogy a föld alatt rejtőzködő zsákmányra vadásszanak.

A teve

A tevék szuperképességei nem a púpjukban, hanem az egész szervezetükben rejlik. A közhiedelemmel ellentétben a tevék nem tárolnak a púpjaikban vizet. A tevék szervezete elképesztő módon alkalmazkodott a szélsőséges sivatagi körülményekhez és valóban sokáig bírják víz nélkül. A púpjaikban azonban zsírt raktároznak, melyet a szervezet akkor tud felhasználni, ha nem jut élelemhez. Sőt, a teve minden zsírt a púpjaiban tárol, teste más részén nem nagyon van zsírréteg. Így nem is izzad a hőségben és kevesebb vizet veszít. A tevék képesek változtatni testhőmérsékletüket aszerint, hogy mekkora a forróság. Egy teve akár hónapokig is kibírja pár csepp vízzel, azonban amikor vizet talál akár 200 litert is képes egyszerre meginni. Ezt a hatalmas mennyiségű vizet aztán a testnedveiben tárolja, többek között a vérében.

Az elefánt

Az elefántok szuperképességei közül a legérdekesebb nem látható és nem hallható. Legalábbis az emberi fül számára. Bár az elefántok jókorákat képesek trombitálni, valójában infrahangokkal kommunikálnak. Az infrahangok frekvenciája 1-20 Hertz között van, az emberek nem képesek meghallani ezeket a hangokat. Az elefántok azonban akár több 10 kilométeres távolságból is képesek kommunikálni egymással ennek segítségével. Ezt a képességüket arra használják, hogy irányítsák a csordájukat, elhárítsák a vetélytársakat, és szemmel tartsák az elszakadt borjakat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: theanimalrescuesite, Guy Campbell: Gondoltad volna? (HVG könyvek)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...