Saját KB bal
Saját KB jobb
Youtube/guinnesworldrecords

Egy 30 éves masztiff a világ legöregebb kutyája

Egy 30 éves alentejo masztiff lett a világ, sőt minden idők legöregebb kutyája. Az új rekordot a portugál kormány is hitelesítette.

A Bobi névre hallgató kutya ugyanis Portugáliában él. A fajtatiszta alentejo masztiff átlagos élettartama nagyjából 12-14 év. A rekord azért is egyedülálló, mert egy óriás testű kutyáról van szó. Az ekkora termetű kutyák általában jóval kevesebb ideig élnek, mint kistestű társaik. A világ eddig legöregebb kutyájának eddig egy csivavát tartottak, azonban Bobi jócskán leelőzte őt.

Az alentejo masztiff

Egy igazi portugál kutyafajta, nevét is származási helyéről kapta. Alentejo ugyanis egy portugál régió neve, ahol ezt az óriás testű kutyát állatok őrzésére használták. Korábban pásztorok és legeltetéssel foglalkozó törzsek munkakutyája volt. A hímek súlya elérheti a 60 kg-ot is, magasságuk pedig akár 70-75 cm is lehet. Hatalmas termetű, nyugodt, megbízható kutyafajta.

Bobi már harminc is elmúlt

Bobi február elsején – a rekord nyilvántartásba vételekor – egészen pontosan 30 éves és 226 napos volt. Gazdái szerint egészen jól van a korához képest és jó egészségnek örvend. Járása és látása kicsit már megromlott, de még mindig aktív és vidám kutya. A megdöbbentő életkort a portugál kormány kutya nyilvántartása is hitelesítette. Ezt a nyilvántartást a portugál állatorvosok szövetsége kezeli, így a leghitelesebb és legnaprakészebb háziállatokkal kapcsolatos nyilvántartásnak minősül az országban.

Hogyan élhet meg egy óriás testű kutya 30 évet?

A kérdésre természetesen nincs egyértelmű válasz. Egy kutya genetikája, idegrendszere, táplálkozása és életmódja is hozzájárul  életének hosszához. Annyit bizonyosan lehet tudni Bobiról, hogy egész életében Portugália nyugati partjainak közelében élt egy Conqueiros nevű faluban, a Costa családdal. Születése és életben maradása is kalandos volt. A kutyus a család egyik melléképületében jött világra három testvérével együtt. Nem várt szaporulat volt, így a kölyköket el akarták altatni. Az akkor 8 éves Leonel Costa szerint Bobinak azonban valahogy sikerült megszöknie.

A kisfiú és testvérei elrejtették a kutyust szüleik és az altatás elől. Túl sokáig azonban nem tudták rejtegetni, a szülők rábukkantak a kis túlélőre. Bobi onnantól a család tagjává vált és azóta is velük él. Bobi génjeit valószínűleg sokat számítanak abban, hogy harminc évesen is egészségesen éldegél. Az anyja ugyanis szintén sokáig, 18 évig élt. A Costa család elmondása szerint Bobinak csupán egyszer volt egy komolyabb egészségügyi problémája. 2018-ban légzési nehézségek miatt összeesett és kórházban kezelték. Úgy gondolják, hogy a géneken túl a nyugodt, békés környezet is hozzájárult ahhoz, hogy kutyájuk ilyen sokáig éljen.

Egy csivavát taszított le a trónról

Bobi egyszerre két rekordot is megdöntött. A valaha volt legidősebb kutyaként egy Bluey nevű ausztrál kutya volt nyilvántartva. Ő 1939-ben hunyt el, 29 évesen és 5 hónaposan. A jelenleg élő legidősebb kutyát pedig csupán pár hete ismerte el a Guinness. A 23 éves Spike nevű csivava azonban jócskán alulmaradt Bobival szemben. Pedig az ő életkora is elképesztően magas.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Wikipedia, MTI, Guinessworldrecords.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...