pixabay

A kutyák hamarabb jelzik a koronavírust, mint egy PCR teszt

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy nemcsak felismerik a koronavírus jelenlétét, de sokkal pontosabban és korábban jelzik, mint egy PCR teszt.

A járvány tavaszi kitörésekor szinte azonnal elkezdtek kutyákat képezni arra, hogy kiszagolják a koronavírus jelenlétét az emberben. Viszonylag hamar nagyon jó eredményeket értek el, Finnországban éles bevetésen is hamar tesztelték a kutyákat Helsinki repterén. Már akkor tudták, hogy a kutyák egészen pontosan jeleznek, de nem volt 100 százalékos az eredmény. A PCR teszt megjelenésével a pontosságuk még több kérdőjelet kapott.

A PCR teszt lemaradt

A tesztelés során a kutyák nem közvetlenül az embereket szagolják meg, nem is kerülnek kontaktusba egymással.  Az alanyok egy textildarabbal törlik át a bőrüket, melyeket a kutyák megszimatolnak és jeleznek, ha a vírus jelenlétét érzékelik. Amennyiben pozitívnak minősül a kutyateszt, úgy azonnal PCR tesztet végeznek az utason. Többször előfordult azonban, hogy a kutya pozitívnak minősítette a beteget, a PCR teszt viszont negatív lett.  A kutyák tesztelési eredményességét ezért közel sem értékelték 100 százalékosra. Egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a legtöbb esetben, a negatív PCR tesztet produkáló embereknél pár nappal később bizony kialakult a betegség, tehát mégiscsak a kutyák jeleztek helyesen. Nemcsak hogy helyesen jeleztek, pontosabbak voltak, mint a PCR teszt. Egészen elképesztő módon már akkor jelzik a vírust, amikor a PCR teszt még nem képes erre.  A kutyák tehát hatékonyabban, közel 100 százalékos pontossággal szagolják ki, hogy valaki fertőzött, vagy nem.

Hogy lehetséges ez?

A kutyák csodálatos tehetségéhez nem fér kétség, számos esetben bizonyították már, hogy nélkülözhetetlen segítségei az embernek. Gondoljunk csak a robbanószer kereső kutyákra, a vakvezetőkre, vagy a rendőrségi nyomozásokat segítő kutyákra. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a PCR teszt nem lenne pontos, vagy hatékony eszköz a tesztelésre. A koronavírus a szervezetbe kerülve nem kezd el azonnal szaporodni, ez néhány nap leforgása alatt történik meg. Egy ilyen korai stádiumban készült teszt ezért tévesen negatív lehet.

A kutyáknak egyébként mindössze 10 másodpercre van szükségük ahhoz, hogy kiszimatolják a vírust, erre a sebességre még egy gyors teszt sem képes ilyen mértani pontossággal.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: thetimes

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...