Saját KB bal
Saját KB jobb

Hólyagkövesség – vajon az én kutyámat is érintheti?

A hólyagkövesség egy viszonylag gyakori megbetegedés a kutyák körében, mely kezeletlenül hagyva akár életveszélyes állapothoz is vezethet. A hólyagkövesség nem összetévesztendő a vesekövességel. Míg az utóbbi esetben a vesében alakul ki homok, illetve kövek, a hólyagkövesség esetében a húgyhólyagban. Ez azért veszélyes, mert a kövek vagy a homok akár a húgycsövet is elzárhatja, különösen kan kutyák esetében.

Gazdiként érdemes odafigyelnünk a húgyutak egészségére. Idősebb kistestű szuka kutyákat érinthet a felfázás, míg a kanok esetében elsősorban a fertőzések és az elzáródás lehet veszélyes. Ezért fontos, hogy rendszeresen figyeljük kutyánk vizeletét és vizelet ürítési szokásait. A vizelet színe, mennyisége és ürítési ideje is informatív, számos betegség esetében intő jel. A barnás színű, sötét vizelet utalhat babéziára vagy más, a vérlemezkék szétesésével járó betegségre. A túl sárgás, kis mennyiségű vizelet dehidratáltságra. Az is árulkodó, ha kutyánk túl sokszor, túl sokat vagy éppen egyáltalán nem pisil. A cukorbetegség, a vesebetegség és még számos más probléma fedezhető fel időben, ha figyelünk erre.

Hólyagkövesség esetén jellemző lehet a vizeletben megjelenő vér, ami a kövek vagy a homok által okozott sérülések eredménye. Ha a kövek részleges vagy teljes elzáródást okoznak, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy kutyánk pisilni szeretne, de nem, vagy csak nagyon kevés vizelet ürül. Mivel fájdalmas dologról van szó, ráadásul az elzáródás a hólyag repedését is okozhatja, ne késlekedjünk: azonnal forduljunk állatorvoshoz.

A hólyagköveket az állatorvos gyakran ki is tudja tapintani, de a pontos diagnózishoz további vizsgálatokra lehet szükség.

Szerencsére a hólyagkövesség kezelhető. Minél hamarabb kap kutyánk állatorvosi ellátást, annál kisebb beavatkozással megoldható a probléma.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/fluffy-dog-raising-hind-paw-in-enclosure-7210613/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...