Saját KB bal
Saját KB jobb

Kölyökkutyás hétköznapok: mikor tréningezzünk?

Amikor kölyökkutya érkezik a családba, fenekestül felfordul az élet. A hétköznapok rendje teljesen felborul. Hirtelen annyi mindenre oda kell figyelnünk, hogy a nap végére úgy érezhetjük, mintha egy egész hetet toltunk volna le egyben. Emellett rengeteg elvárás is szakad ránk. Például az, hogy mielőbb és minél többet tréningezzünk. De mégis mikor?

Annyi mindent lehet tanítani a kölyökkutyáknak. Ide pisiljen, ne oda. Minden alkalommal jöjjön, ha hívják. Persze, lelkesen. Üljön le, amikor üdvözli az embereket. Menjen a helyére. Játsszon a játékaival, de a cipőket és a plüssállatokat hagyja békén. Sétáljon laza pórázon, mellettünk.  És a többi, és a többi. Az olyan trükkökről, mint a pacsi, a kúszás, a fordulás és a nyuszi ülés pedig még ne is beszéljünk.

Ez a hatalmas elvárás csomag elsőre rettenetesnek tűnhet. Főleg az első hetekben, amikor a kiskutya és a napi rutinunk még köszönőviszonyban sincsenek egymással. És minden pillanatban arra kell figyelnünk, hogy éppen mit csinál. Ilyenkor nehéz megtalálni az időt arra, hogy ténylegesen tanítsunk valamit, tréningezzünk.

Pedig a tréning lehetősége mindig ott van előttünk. Karen B. London viselkedéselemző és tréner arra hívja fel a figyelmet, hogy a tréningnek nem feltétlenül kell külön szerepet adni. Amikor egy kölyökkutyával (vagy általunk képzetlen kutyával) kezdődik a közös életünk, bármely helyzet alkalmas arra, hogy tréningezzünk.

Szerinte a hétköznapi élet maga az iskola, ezért érdemes minden pillanatban felkészültnek lennünk, hogy tanítsuk a kutyánkat. Ennek érdekében mindig tartsuk készenlétben a jutalomfalatokat. Akárhova megyünk a kiskutyával, mindig legyen nálunk jutalomfalat, például egy jutalomfalatos táskában, a kabát zsebében, a lakás több pontján. Így mindig azonnal megjutalmazhatjuk a kutyánkat, ha valamit jól csinál. Ha a kutya leül, amikor látogató érkezik, vagy aranyosan felemeli a mancsát, akkor jutalomfalatot adhatunk neki. Ezzel biztosíthatjuk, hogy az ilyen viselkedések nagyobb valószínűséggel fordulnak elő újra. A nap folyamán végtelen sok lehetőség van a tréningre, ha van kéznél jutalomfalat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/daily-puppy-training; Kép: Photo by Bethany Ferr: https://www.pexels.com/photo/man-writing-playing-with-dalmatian-dog-5482640/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...