Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Valós nyári veszélyek – a vízmérgezés

A nyári veszélyek közül talán a vízmérgezésről hallunk, beszélünk a legkevesebbet, pedig a vízmérgezés valós probléma, bár viszonylag ritkán fordul elő.

Nyáron, a rekkenő hőségben mi sem természetesebb annál, hogy kutyánkat is elvisszük magunkkal strandolni, vagy otthon csobban velünk a medencében. A kutyák hűtése rendkívül fontos a melegben, erre pedig tökéletes egy hűvös patak, egy tó vagy a medence vize. Bár teljesen ártalmatlannak tűnik a pancsolás, sajnos ennek a tevékenységnek is van veszélye.

Mi az a vízmérgezés és mikor alakulhat ki?

A vízmérgezés akkor alakulhat ki, ha kutyánk túl sok vizet nyel le egyszerre, viszonylag rövid idő alatt. Ez előfordulhat amikor a medencében pancsol, amikor slaggal vagy valamilyen vízsugárral játszik vagy csak úszik, játszik egy tóban.  Ha túl sok víz kerül egyszerre a szervezetbe, amit már nem tud feldolgozni, nátriumhiány (hiponátrémia) léphet fel. Ez pedig az elektrolit-háztartás felborulásához vezet és akár halállal is végződhet.

Hogyan előzzük meg?

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a vízmérgezés, csak tudni kell, hogy mire figyeljünk oda. Ha a kutyánk sokat játszik a vízben, például a labdáját szereti visszahozni, akkor bizony sok vizet nyelhet a játék során. Tartsunk szünetet játék közben, és használjunk inkább valamilyen keskenyebb apportot a labda helyett.  Azt is érdemes megfigyelni, hogy hogyan viselkedik a kutya a vízben, ha úgy látjuk, hogy folyamatosan nyitva van a szája és sok vizet nyel, akkor gyakrabban parancsold ki a vízből egy kis pihenőre, pisilésre.

A vízmérgezés jelei

Fontos tudni, hogy ha időben sikerül megállapítani a folyamatot, sokkal  jobb eséllyel lehet kezelni a kutyát, a gyógyulás esélye is jóval magasabb. Ezért már a kezdeti tünetekre oda kell figyelni és állatorvoshoz indulni. Ha hosszas vizezés (úszás, játék) után a kutya bágyadt, letargikus és esetleg hányást, felfúvódást észlelünk, kezdhetjük kongatni a vészharangokat. További figyelmeztető jelek az üveges tekintet, kitágult pupillák, bizonytalan járás. Ahogy súlyosbodik a dolog, előfordulhatnak izomgörcsök, bepisilés, rohamok, eszméletvesztés, majd kóma. Innen pedig már nagyon kevés az esély a gyógyulásra.

Figyeljünk tehát fürdőzés és vizes játékok során is kutyánkra a nyár során!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: theanimalrescuesite

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...