Tippek, hogy az etetés móka és feladat is legyen egyben!

A legtöbb kutya azonnal motiválttá válik, ha ételről van szó. Ha eljön az idő, már alig várják, hogy eléjük kerüljön az ennivaló. Miért ne lehetne a napi étkezés egyben móka és kacagás? Trénerektől, kutyaiskolában gyakran halljuk, hogy a kutyát éhesen vigyük a foglalkozásra, mert ilyenkor sokkal könnyebb elnyernünk a figyelmét egy ízletes falattal. A legtöbben azonban mégsem használjuk ki tréningezésre azt az időszakot, amikor a kutyánk bármit megtenne az ételért: az etetés idejét.

Az alábbiakban olyan módszereket mutatunk be, amelyekkel magát az étkezést is agymunkává változtathatod és közben taníthatod, formálhatod kutyusod egyéniségét. Ha nincs időd vagy lehetőséged a lefárasztásra, ezeknek a tippeknek akkor is hasznát veheted. Bármelyik módszert próbálod ki, biztos, hogy a kutyád hálás lesz a móka és játék faktorért.

Az alábbi módszerek legegyszerűbben száraz táppal működnek, de a nyers etetők és a nedves eledelek rajongói is találnak közöttük alkalmazható megoldásokat. És persze nem kőbevésett szabályokról beszélünk – légy nyugodtan kreatív az ötletek adaptálásában!

Kajakeresés

Zseniális és egyszerű módszer, melynek lényege, hogy a kutyád ösztöneire hatsz! Rejtsd el az ennivalót, és hagyd, hogy megtalálja. Először csak egyszerűbb búvóhelyet találj ki, lehetőleg ne túl messze a szokott helytől, ahol etetni szoktad, majd ahogy ügyesedik, nehezítheted a pályát. A „Keresd” vezényszó tanításával összekapcsolva megtaníthatod a kutyádat, hogy megtaláljon dolgokat – például az elveszett teniszlabdát a mezőn.

Tasak-trükk

Hasonlóan alkalmazható a kajakereséshez, de ebben az esetben egy erre a célra szolgáló zárható tasakban rejted el a finomságokat. Ugyanúgy használhatod a „Keresd” vezényszót, majd ha a kutyád megtalálta a finomságokat, vedd rá, hogy hozza oda a dummy-t. Variálhatod a játékot úgy, hogy csak egy-egy kis adagot rejtesz el egyszerre, vagy az egész adagját. A lényeg, hogy ha megtalálta és odahozta a tasakot, akkor add oda neki a benne lévő finomságokat. Ezzel gyakorlatilag a „Keresd”, a „Hozd” és a „Kérem/Add oda” fogalmakat is gyakorolhatod egyszerre.

Memóriatréner

A legtöbb állatos áruházban online is beszerezhetők különböző logikai és memóriajátékok. Ezeknek többnyire az a lényege, hogy a kutyáknak bizonyos feladatokat kell megoldani (pl. megnyomni egy gombot, elfordítani egy kart, stb.) és ezért jutalmat kapnak. Különböző kialakítású manuális és elektromos játékok léteznek, kezdőtől a haladó szintig. Olvasd el alaposan a leírásokat, és gondold át, hogy az adott játék vajon illene-e a kutyád habitusához, mielőtt rendelsz, és hajrá!

Labdamedence

Egy kis barkácskészség és egy rakás labda kell, hogy otthoni labdamedencét készíts, de a móka és kacagás onnantól garantált! Vegyél vagy készíts egy ládát – nem kell túlgondolni, a karton gyümölcsös rekesz a boltból pont megteszi – és töltsd fel műanyag labdákkal. Szórd a tápot a medence aljába, és készítsd a rekeszizmokat!

Bónusz trükk: ha már az összes labdát szétszórta a lakásban, tanítsd meg, hogyan vigye őket egyesével vissza a rekeszbe!

Szaglászószőnyeg

Hasonló az elv, mint a labdamedencénél, de talán kevésbé lesz hatalmas a felfordulás. Végy egy szaglószőnyeget, vagy készíts magadnak az alábbiak szerint, és szórd tele falatokkal. Hagyd, hogy a kutyád kiszagolja őket az utolsó szemig!

KONG

Mondhatni klasszikus, de ez nem jelenti azt, hogy eljárt volna felette az idő! Mindenféle méretben, színben és formában, nedves és száraz táphoz is használható jutalomjáték. Utazáshoz, otthon maradáshoz, vagy ha csak nyugodtan akarsz olvasni egy könyvet a fürdőkádban.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Lokislife.de; trixie.de; hunterhungary; kongcompany.com; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...