Saját KB bal
Saját KB jobb

Kezdődik a pollenszezon!

A madárcsicsergés, a napsütés, a frissen nyírt fű illata mindenkinek a tavaszt juttatja eszébe. Sokan vannak azonban, akiket a rügybontás és virágzás nem csak pozitívan érint: ők az allergiások. A kutyák között is előfordulhat allergia, amelynek tünetei nagyon széles spektrumon mozognak, az egészen enyhétől a súlyosig, ráadásul a tünetek sokfélék lehetnek, ezért az allergia a laikusok számára nehezen felismerhető.

Az allergia a szervezet túlzott reakciója bizonyos anyagokra, amelyek az egészséges kutyáknál és embereknél semmilyen tünetet nem váltanak ki. Az allergiát okozó anyagokat allergéneknek nevezzük, amelyek lehetnek pollenek, atkák, élelmiszerek összetevői, nehézfémek vagy vegyszerek is. Az allergia tünetei is nagyon sokfélék lehetnek, ez elsősorban attól függ, hogy melyik szervek érintettek. Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül, hasmenést, hányást, puffadást, hasi fájdalmakat okozhat; a levegőben terjedő allergének az orrnyálkahártya megvastagodását, a szemek duzzanatát, viszketését válthatják ki, de tüsszentést, orrfolyást vagy könnyezést is okozhatnak, tüdőbe kerülve pedig köhögés, nehézlégzés és sípolás lehetnek a tünetek. Az allergének bőrtüneteket is okozhatnak: viszketés, kiütések, kipirosodás.

Éppen emiatt a változatosság miatt nagyon fontos, hogy ha allergiára gyanakszunk, akkor szakorvossal vizsgáltassuk ki a tüneteket. A nagyobb rendelőkben foglalhatunk időpontot belgyógyászhoz, bőrgyógyász specialistához vagy szemorvoshoz, akik nagy biztonsággal megállapíthatják, hogy kedvencünk allergiás. A szakorvosok dönthetnek a hagyományos gyógyszeres kezelés mellett (antihisztaminok, szeroidok), de a tünetek függvényében javasolhatnak kíméletesebb gyógymódokat is, mint például a fitoterápia vagy a homeopátia.

Az ételallergiákon kívül a kutyák leggyakrabban a pollenekre és a házi poratkákra allergiásak. A leggyakoribb első tünet, amelyre gazdiként felfigyelhetünk, az a lábak intenzív nyalogatása, a talpak harapdálása (figyelem! ez a tünet NEM csak az allergia jele lehet, ezért fontos, hogy forduljunk mielőbb állatorvoshoz, ha észrevesszük!), amellyel a kutya a viszketést próbálja enyhíteni. A bőrtüneteken kívül a hallójáratok és a szem gyulladása is figyelmeztető jel lehet. A tüsszentés és az orrfolyás is utalhatnak pollenallergiára, de ezek a tünetek kutyáknál ritkábban jelentkeznek, mint embereknél.

Tavasszal, a mogyorófélék virágzásával kezdődnek az első pollenallergiás tünetek, majd a további pollenek levegőbe jutásával egyre több érintett kutya esetében jelentkezhetnek. Figyeljünk a kutyánkra, és ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk, keressük fel az állatorvost. A pontos diagnózissal a kezünkben sokszor egészen egyszerűen kezelhetőek az allergiás tünetek, kellő odafigyeléssel pedig akár tünetmentesen is élhet a kutyánk.

Bujdosó-Szalay Adél / kutyabarat.hu
Forrás: huffingtonpost, wikipedia
Képek: flickr; Krisztina Tompa, Sue Case
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...