Jutalomfalatok – Mit vigyünk magunkkal a kutyaoviba és a kutyaiskolába?

Emlékszem, amikor beültünk a kocsiba az első kutyaovis foglalkozásunk előtt. Ahogy telefonon megbeszéltem a leendő oktatónkkal, volt nálam póráz, nyakörv, klikker és jutalomfalatok. Kicsit úgy éreztem magam, mint Harry Potter, amikor bevásárolt egy csomó fura cuccot az Abszol Úton. Nemcsak azért, mert innentől egy másik világba léptem be, hanem azért is, mert fogalmam sem volt, hogy mire lesz jó a kellékek egy része. Első kutyás lévén mindössze azt tudtam, hogy pozitív megerősítéssel szeretném nevelni a kutyámat, és ahhoz ezek az egzotikus kellékek kellenek. 

Mire jók a jutalomfalatok?

A pozitív megerősítéses tanításban a rossz viselkedés büntetése helyett a jó viselkedés jutalmazásán van a hangsúly. Manapság már leginkább ez az elterjedt Magyarországon, úgyhogy ha kiskutyád van, vagy most kezditek az ovit vagy a sulit, akkor több, mint valószínű, hogy te is hasonló felszerelésekre teszel szert. (Ha esetleg a klikker és a jutalomfalatok helyett fojtópórázt vagy elektromos nyakörvet kér az oktató, menekülj!) A kiskutyák szívéhez a pocakjukon át vezet az út. A legegyszerűbb, és leggyakrabban alkalmazott jutalom ezért általában a jutalomfalat. Ha a kutyusod ügyes, ezzel tudod bátorítani. A későbbiekben aztán a szóbeli dicséret, a simogatás vagy éppen egy kedvenc játék részben vagy egészben átveheti a falatok helyét, ez nagyrészt rajtad és a kutyádon múlik, de kezdetben a finom falat egyszerű és a kutya számára is érthető jelzés.

Mi minősül jutalomfalatnak?

A kutyaiskolában vagy az ovis foglalkozásokon a kutyádat rengeteg inger éri! Más kutyák, érdekes szaglásznivaló, játék, emberek, színek, szagok, forgatag – ezzel az impulzustengerrel szemben kell elérned, hogy rád figyeljen. Egy kiskutyától ez nem kis teljesítmény, ezért, ha sikerül, akkor nagy elismerést érdemel. A jutalomfalatok éppen ezért extra különleges finomságok legyenek! A bolti, száraztáphoz hasonló falatkák helyett valami igazán ínycsiklandó, amit csak itt kaphat, amiért hajlandó az összes izgalmas inger helyett rád és a feladatra figyelni. Száraztáp, párizsi és virsli helyett penetráns sajtfalatok, máj, olajos hal vagy húsdarabkák például megteszik a magukét. Az ilyen izgalmas, új jutalomfalatok garantáltan felcsigázzák az érdeklődést.

A jutalomfalatok másik fontos tulajdonsága az, hogy ki kell érdemelni őket. Értelemszerűen, ezekből az értékes falatokból ne adj a kutyádnak csak úgy, mert akkor elveszítik az értéküket. Ha például marhamájat használsz jutalmul, akkor ne adj neki belőle egy falatkát főzés közben, csak mert olyan cuki.

Nagy eredmény, értékes jutalom

A kutyák különbséget tudnak tenni a jutalomfalatok értéke között. A tanítás során ezért érdemes megkülönböztetni az egyszerűbb, alapfeladatokat és a különösen nagy erőfeszítést igénylő dolgokat, és a jutalmazást eszerint diverzifikálni. Ha tehát a kutyád már ügyesen megtanult ülni, akkor gyakorláshoz már ne adj neki mindig a szuperfinom falatokból. Viszont ha egy számára nehéz feladattal, vagy esetleg rossz szokással birkóztok, akkor azt mindenképpen kiemelkedően jutalmazd.

Mennyiség

Sokszor láttam már kutyasulin és futtatón, hogy egyes gazdik a kutya napi táplálékának megfelelő, sőt, olykor több jutalomfalatot etettek meg egy foglalkozás alatt. Ez egyrészt azért nem jó, mert a jutalomfalat nem teljesértékű táplálék, és a megfelelő, kiegyensúlyozott étrend mellett adjuk, de beleszámít a kutya napi kalóriabevitelébe. Ha tehát megetetsz egy marék jutalomfalatot az 5 kg-s kutyával, a szokásos adagján felül, akkor előbb utóbb gurulni fog. Másrészt, ha sokat kap belőle, akkor elveszíti az értékét! Nem akar majd dolgozni a falatért, hiszen jóllakott vele. A másik véglet, hogy már a foglalkozás felénél elfogy a jutalomfalatod.

A méret (is) a lényeg

A megoldás az, hogy a nagyon kívánatos falatkákat nagyon apróra kell darabolni. A jutalomfalatok mérete ideális esetben picike, ezzel egyrészt megelőzheted, hogy a habzsolva, futtában lenyelt falat megakadjon, másrészt pedig többször tudsz jutalmazni, és nem lakatod jól a kutyádat idejekorán. A boltban kapható falatok túl nagyok, ha ilyen viszel, vágd őket legalább 4-6 részre. Az ideális méretet úgy kapod meg, ha egy virslit először hosszában négybe vágsz, majd középen ketté, és minden kis nyolcadot még 8 (!) részre. Egy közepes testű kölyökkutyának ez az ideális méret.

Forrás: Whole Dog Journal; Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...