Saját KB jobb
Photo by m_oros on Unsplash

Az elefántok ürüléke naponta 2 millió bogarat táplál

Egy többéves kutatás eredményei lenyűgőző adatokkal szolgálnak arról, hogy milyen szoros kapcsolat van az elefántok és a ganajtúró bogarak között. 

Dr. Frank Krell, a Denver Museum of Nature & Science veterán kutató etológusa több mint két évtizedet töltött a kelet-afrikai ganajtúró bogarak világának vizsgálatával. Feleségével, az ökológus Sylvia Krell-Westerwalbesloh-val együtt Dr. Krell hároméves tanulmányt végzett Kelet- és Nyugat-Afrika szavannáin.

A ganajtúró bogarak szerepe

Legújabb eredményeik, amelyeket a The Science of Nature című folyóiratban tettek közzé, lenyűgöző dinamikát tárnak fel az afrikai füves pusztákon. Ezeken a hatalmas síkságokon állva talán nem is gondolnánk, hogy valójában egy ganajtúró bogár paradicsomban vagyunk. A kutatók megállapították, hogy az emberi ürülék  harminc percen belül eltűnhet a ganajtúró bogarak szorgos munkájának köszönhetően. Azonban az elefántürülékkel való folyamat ennél egy kicsit bonyolultabb. A kenyai Laikipia régióban végzett vizsgálatuk során a csapat észrevette, hogy az elefántürülék jelentősen eltérő és nagyobb számú bogarat vonz. A kutatók kétéle elefántürülék mintát gyűjtöttek, az egyiket nappal, a másikat éjszaka tették ki, és feljegyezték az eredményeket.

Elképesztő mennyiségű bogár

Megfigyeléseik lenyűgözőek voltak. A „nappali ürülék” alig több mint 3300 bogarat vonzott, de ahogy leszállt az éj, a számuk hihetetlen 13399-ra emelkedett hajnalra. Átlagosan két font elefántürülék mintegy 13400 bogarat képes eltartani. Tekintve, hogy egy elefánt naponta körülbelül 320 font ürüléket termel, egyetlen elefánt több mint 2 millió ganajtúró bogarat tud táplálni egy nap alatt.

Ha ezeket a számokat kivetítjük a Laikipia-Samburu ökoszisztémára, amely 5000 és 7500 elefántot foglal magában, a kutatók becslései szerint elképesztő 14 milliárd ganajtúró bogár található egy körülbelül 21000 négyzetmérföldes területen – nagyjából Maryland és New Jersey együttes mérete.

Bár az afrikai szavannai elefánt Kelet-Afrikában nincs kihalás közelében, a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetettként  tartja nyilván. Az elefántok eltűnése ezeken a területeken komoly hatással lenne a ganajtúró bogár populációra is. Bár néhány bogár alkalmazkodhat más táplálékforrásokhoz, az elefántok elvesztése felborítaná több milliárd ganajtúró bogár életét.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...