Új módszer segíti az afrikai orrvadászok ellen küzdő kutyákat

Mostantól a technológia is segíteni fogja azokat a fantasztikus kutyákat, akik a csempészett elefántcsontot és rinocérosz szarvat próbálják kiszagolni az afrikai kereskedelmi csomópontokon. Az új eljárástól azt várják, hogy még inkább csökkenti majd a veszélyeztetett fajok vadászatát a kontinensen, ami ellen hosszú évtizedek óta küzdenek.

 

A kutyák szaglása fantasztikus: képesek egy hatalmas konténer közepére elrejtett elefántcsontot is megtalálni, de mostantól a hatóságok nem csak négylábúink csoda orrát vetik be, hanem egy teljesen új eljárást is, amit az illegális kereskedelem csomópontjának tekinthető Mombasa-i (Kenya) kikötőben tesztelnek majd, és a Rasco (Remote Air Sampling for Canine Olfaction) nevet kapta.

A kutyás módszer megbízható, de igencsak lassú. Legtöbbször a csempészett tárgyakat, állati részeket, növényeket egyéb tárgyakba rejtik, amelynek erős a saját illata is – például fa anyag közé – és hatalmas, olykor 12 méter hosszú konténerek közepén helyezik el, ami annyit tesz, hogy a hatóságoknak az egész konténert ki kell üríteni, hogy az eb biztonsággal végig járhassa a szállított termékeket. Az új módszer ezt hivatott gyorsítani, de hasonló elven alapul, mint ahogy a kutyák szagmintát vesznek a konténerbe helyezett tárgyakról: most a konténerben található levegőből fognak mintát venni a szakértők, ezt fogják több szűrés után felkínálni a kutyáknak, akiknek leüléssel kell jelezniük, ha éreznek a mintában valamilyen vadvilágból szárma csempészett anyagot.

A technikát közösen dolgozta ki a WWF (World Wildlife Fund), az Egyesült Királyságbeli vadvédelmi jótékonysági szervezet, a TRAFFIC és a Kenya Wildlife Service (KWS), akik úgy vélik, ezzel a módszerrel alapjaiban változtathatják meg a vadon élő állatfajok kereskedelmével szembeni küzdelmet.


Tudtad?

Az afrikai elefántok mintegy 90 százaléka egyetlen évszázad alatt elpusztult, főként az elefántcsont iránti kereslet miatt. Az orrszarvú faj is kritikusan veszélyeztetett és sérülékeny, miután évtizedek óta célpontok ők is. Mombasa az egyik legkedveltebb csomópontja az illegális kereskedelemnek, 2009 és 2014 között 18,817 kilogrammnyi elefántcsontot foglaltak le ott.


​- Amennyi időt a csempészek rászánnak arra, hogy elrejtsék az árut a hatságok elől, ugyanolyan kifinomult módszerekkel küzdünk azért, hogy ennek a barbár kereskedelemnek elejét vegyük – nyilatkozta Drew McVey, a WWF Kelet Afrika koordinátora. – Az ember legjobb barátjának fantasztikus a szaglása. Képesek egy 12 méter hosszú konténerben megtalálni a legkisebb mennyiségű csempészárut is. –

A kutyavezetők szerint azért volt szükség egy új módszerre, hiszen naponta csaknem 2000 konténert kellene átvizsgálniuk az ebeknek. Amikor kinyitnak egyet, jelen kell lennie a tulajdonosnak, a rendőrségnek, és a Kenya-i kereskedelmi hatóság embereinek. Az új technológia ezt nagyban meggyorsítja.

– Amikor a kutyám rábukkan a csempészárura, akkor érzem, hogy jó munkát végeztünk. De mégsem tudok boldog lenni, ahogy megtaláljuk azokat. Hiszen tudom: a nap végére azok az állatok, akiktől ezeket elvették, halottak lesznek. Ez egy hatalmas veszteség, és nem csak a mi országunknak, de a soron következő generációknak is szerte a világon – foglalta össze a szomorú valóságot az egyik kutyás keresőegység vezetője.

 

Kedvenceink mindenhol ott vannak:

Guiness rekorder lett az első ejtőernyős orvvadász-kereső kutya

Pedofil bűnözők lebuktatására képeznek ki kutyákat

Ismerjétek meg a legkeményebb lavinamentő kutyákat

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: independent
Fotók: mirror, telegraph, newsstandhub

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...