Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by James Lacy on Unsplash

DIY- így készíts emésztést segítő jutalomfalatokat otthon

A tudatos gazdik tudják, hogy a jutalomfalatok nem csupán nasik. Sőt! Túlzott, ok nélküli adása egyáltalán nem ajánlott

A jutifalatok fontos szerepet játszanak a kiképzésben, a kötődés erősítésében és a szeretet kimutatásában. Fontos, hogy motiválóak, finomak legyenek és a kutya odáig legyen értük, és persze legyenek egészségesek.

Miért érdemes házi jutalomfalatokat készíteni?

Bár a bolti jutalomfalatok kényelmesek és praktikusak, a házi készítésű finomságok lehetővé teszik, hogy te magad ellenőrizd az összetevőket. Így biztosíthatod, hogy a kutyád pontosan azt kapja, amire szüksége van.  Számos olyan összetevő létezik, amelyek kifejezetten jótékony hatással vannak a kutyák emésztésére. A sütőtök például igazi szupersztár: rostban gazdag és kíméletes a gyomor számára. A görög joghurt probiotikumokat biztosít az egészséges bélflóra fenntartásához. A zab oldható rostokat tartalmaz, amelyek segítik az emésztést. A sovány húsok, mint a csirke vagy a pulyka, könnyen emészthetők, és fehérjében gazdagok. Ne felejtsük el a kutyabarát gyümölcsöket és zöldségeket sem, mint például az áfonya, az édesburgonya és a zöldbab, amelyek tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal.

Sütőtökös kutya-muffinok

Kezdjük egy egyszerű recepttel! Keverj össze 1 csésze sütőtökpürét , 1/4 csésze görög joghurtot, 1 tojást és 1 csésze teljes kiőrlésű lisztet. Kanalazd a tésztát mini muffinformákba, és süsd 175°C-on körülbelül 20 percig. Ezek a finomságok rostokban és probiotikumokban gazdagok, így tökéletesek az emésztés támogatására.

Csirke és rizsgolyók

Főzz meg és tépj szét 1 fél csirkemellet, majd keverd össze 1 csésze főtt barna rizzsel, 1/4 csésze sütőtökpürével és 1 felvert tojással. Formázz kis golyókat a masszából, és süsd 175°C-on 20-25 percig. Ezek a golyócskák kíméletesek a gyomorra, és ideálisak érzékeny gyomrú kutyáknak.

Fagyasztott joghurtos falatok

Keverj össze natúr görög joghurtot tört banánnal és egy kevés mézzel. Öntsd jégkocka formákba vagy szilikon formákba, és fagyaszd le. Ezek a hűsítő finomságok probiotikumokat biztosítanak, és különösen megnyugtatóak lehetnek a gyomorrontással küzdő kutyáknak.

Édesburgonya rágcsálnivalók

Az édesburgonya gazdag rostokban és vitaminokban, amelyek támogatják az emésztést és az általános egészséget. Vágd fel az édesburgonyát vékony csíkokra, és szárítsd meg őket a sütőben 120°C-on körülbelül 3 órán keresztül, közben fordítsd meg őket félidőben.

Zabos-áfonyás kekszek

Keverj össze 1 csésze teljes kiőrlésű lisztet, 1 csésze zabpelyhet, 1/4 csésze őrölt lenmagot, 1 tojást, 1/4 csésze vizet és 1/4 csésze tört áfonyát. Nyújtsd ki a tésztát, szaggass belőle formákat, és süsd 175°C-on 20-25 percig. Ezek a kekszek tele vannak rostokkal, melyek nagyszerűek az emésztés számára.

Fontos: a jutalomfalatok ne tegyenek ki többet a kutyád napi kalóriabevitelének 10%-ánál. Ha kedvencednek speciális egészségügyi problémái vannak, mindig konzultálj állatorvossal, mielőtt új jutalomfalatokat vezetsz be az étrendjébe.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellnessmagazin

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...