Saját KB bal
Saját KB jobb

Száraz kutyatáp készítése otthon – recept

A száraz kutyatáp etetése rendkívül praktikus. Talán a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás ami létezik. Nem kell darabolni, főzni, porciózni, csak kimérjük, és kész is van. Ugyanakkor a legtöbb gazdinak, aki mégis más utat választ, a legnagyobb problémája vele az, hogy nem lehet pontosan tudni, mi van benne. Az alábbi recepttel mindez természetesen elkerülhető. Mi válogathatjuk össze az összetevőket, és biztosak lehetünk benne, hogy csak a legjobb minőségű alapanyagok kerülnek az eledelbe.

A recept lassan főzve és dehidratálóval is elkészíthető, így a kíméletes eljárásnak köszönhetően az összetevők jobban megőrzik tápanyagtartalmukat.

ÖSSZETEVŐK

200 g barnarizs

100 g lencse

1¼ liter víz

3 közepes sárgarépa (200 g), meghámozva és feldarabolva

1 közepes méretű édesburgonya (200 g), megtisztítva és feldarabolva

1 alma, hámozva, magház nélkül és apróra vágva, vagy ½ csésze (100 g) cukrozatlan almaszósz

100 g zabpehely

1¼ evőkanál finomra vágott friss petrezselyemzöld

2 kis ág friss rozmaring, apróra vágva

500 g darált pulykahús

50 ml olíva-, napraforgó- vagy repceolaj, plusz további olaj a kenéshez.

ELKÉSZÍTÉS

Tegyük a rizst és a lencsét egy lábasba, és fedjük le vízzel. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot közepesre, és főzzük 20 percig.

Amint a rizs és a lencse megfőtt, adjuk hozzá az apróra vágott sárgarépát, az édesburgonyát, az almát, a zabot és az apróra vágott fűszernövényeket a serpenyőbe, és további 20 percig főzzük óvatosan. Ha a keverék túl száraz, adjunk hozzá még egy csésze vizet.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és kenjünk ki két sütőlapot.

Közben a darált pulykahúst egy külön serpenyőben a hőfoktól függően kb. 10 percig (vagy amíg átsül) pirítsuk. Sütés közben folyamatosan keverjük, hogy ne ragadjon a serpenyőhöz, mivel nagyon alacsony zsírtartalmú.

Ezután tegyük a főtt zöldség- és gabonakeverék felét egy konyhai robotgépbe a főtt pulyka felével együtt, adjuk hozzá az olaj felét, és pürésítsük, amíg a tészta sűrű pürére nem hasonlít.

Terítsük a tésztát az egyik lapra úgy, hogy körülbelül fél cm vastag legyen. A tészta sütés közben kissé szétterül, ezért hagyjunk egy kis helyet.

Ismételjük meg az ötödik és hatodik lépést a második sütőlappal és a maradék tésztával.

Helyezzük mindkét sütőlapot az előmelegített sütőbe, és süssük 45 percig.

Fordítsuk meg, és süssük további 30-45 percig. Két nagy kerek táp-sütink lesz. Ha még nem száradt ki teljesen, hagyjuk még legfeljebb 20 percig a sütőben.

Csökkentse a sütő hőmérsékletét 160°C-ra. Vegyük ki a sütőből, hűtsük ki kissé, majd vágjuk fel apró darabokra. Tegyük vissza a tápszemeket a sütőlapokra, és süssük további egy órán át, vagy amíg teljesen kiszárad (de nem ég meg).

Vegyük ki a száraz kutyatáp szemeket a sütőből, és hagyjuk őket teljesen kihűlni. A kész kutyatápszemek tört kenyérkockákra hasonlítanak. Hűtőben 10 napig eltartható.

Tápanyag információk 100 g-ra:

Kalória: 365
Fehérje: 20%
Zsír: 9%


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Henrietta Morrison: Dinner for Dogs, The Experiment Publishing, 2013. https://www.thewildest.com/dog-nutrition/homemade-kibble; Kép: Photo by Maksim Goncharenok: https://www.pexels.com/photo/person-feeding-a-pet-dog-4422098/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...