Saját KB bal
Saját KB jobb

Áfonya – finom és egészséges nasi a kutyáknak is + recept!

Az áfonya nagyszerű forrása az ásványi anyagoknak, antioxidánsoknak. A szépséges kék gyümölcs egészséges nasi vagy topping lehet nagy- és kistestű kutyák számára egyaránt. További előnye, hogy nem csak egészséges, hanem finom is – és ebben a kutyák többsége is egyetért.

Az áfonya alacsony kalóriatartalmú. Emellett nagy mennyiségű C-vitamint, rostot és fitokemikáliákat (a növényekben természetesen előforduló kémiai vegyületek) tartalmaz. A C-vitamin és a rostok a kutyák megfelelő táplálkozásának létfontosságú összetevői. A fitokemikáliák pedig embereknél például a rák elleni küzdelemben játszanak fontos szerepet. Az áfonya szintén tele van antioxidánsokkal, és bizonyítottan javítja az állatok, valamint az emberek egészségét. Az áfonyában található antioxidánsok segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben. A szabadgyökök felelősek a sejtek molekuláris károsodásáért. Ha kutyánk rendszeresen fogyaszt friss, antioxidáns tartalmú ételeket, az csökkenti az agy öregedésének hatásait. Ezért az áfonya nagyszerű, ha idősebb kutyánk van.

Mint a legtöbb zöldség és gyümölcs, az áfonya hatásai is nyersen érvényesülnek a legjobban. Az alábbi recept mindössze öt összetevős, és egyszerűen elkészíthető. Mivel nyers, ezért az áfonya és a többi összetevő értékes anyagai is megőrződnek benne.

Áfonyás – joghurtos fagyasztott finomság
Hozzávalók:
  • 1 rész áfonya (használhatunk frisset vagy fagyasztottat is)
  • 3 rész natúr görög joghurt vagy natúr kókuszjoghurt
  • fél banán
  • egy ek. kókuszolaj
  • egy kis csipet őrölt fahéj (segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet)
Elkészítés:

Az összes hozzávalót tegyük egy nagy tálba, és egy villa segítségével pürésítsük/keverjük el alaposan. Nem baj, ha nem tökéletesen homogén. Persze, használhatunk konyhai robotgépet is.

Az elkészült masszát adagoljuk szilikon formába vagy jégkocka formába, majd tegyük a fagyasztóba pár órára.

Nem csalás, nem ámítás, már el is készültek a vitaminbomba finomságok. Természetesen, a gazdik is bátran megkóstolhatják!

TIPP: A kétlábúaknak ugyanezen arányokkal készíthetünk krémes jégkrémet is. Az összekeverés után elkészült masszát műanyag vagy szilikon jégkrém formákban fagyasszuk le!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-blueberries/; Kép: Photo by Orlando Rey: https://www.pexels.com/photo/blueberry-112775/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...