Saját KB bal
Saját KB jobb

Szarvasbőgés – Pár jó tanács kirándulóknak

Szeptember a szarvasok udvarlási – párzási időszaka, az úgynevezett szarvasbőgés ideje. Hazánk erdeiben is lehetőségünk van e páratlan koncert meghallgatására, amely hátborzongató, de életre szóló élmény is egyben.

Egy kis kedvcsináló az erdei kalandhoz: Kiránduljunk kutyával! – Szarvasbőgés a Börzsönyben

Mielőtt azonban útnak indulnánk, érdemes tájékozódnunk és a megfelelő felkészültséggel nekivágnunk az erdőnek.

Ha kedvet kapnánk egy kis őszi túrázáshoz – és miért ne tennénk, hiszen ilyenkor gyönyörű a táj, kellemes az idő és begyűjthetünk még egy kis D-vitamint a tél előtt – először online „utazzunk”. Azaz, keressük fel az illetékes nemzeti park vagy erdőgazdálkodó honlapját és ellenőrizzük, nincs-e érvényben erdőlátogatási korlátozás. A Magyar Természetjáró Szövetség gyűjtőoldalt üzemeltet a korlátozásokról, amely IDE kattintva érhető el. (A gyűjtőoldalon csak az MTSZ-hez beérkezett korlátozások vannak fent, a lista nem teljes. Ha itt nem találjuk az úticélunkat, nézzünk utána az illetékes szervezet oldalán.)

Nemcsak a szarvasbőgés idején, de ilyenkor fokozottan igaz, hogy a kutyákat pórázon vezessük az erdőben. Mivel a szeptember a vadászati idény kezdete is, ezért saját érdekünkben fontos, hogy betartsuk ezt a szabályt!

Ha erdős területen sétálunk, a „békés együttélés” érdekében, ellenőrizzük, hogy nincs-e vadászat kiírva arra a területre. A vadásztársaságoknál kötelező lejelenteni, ha egy területen vadászat folyik, értelemszerűen ez idő alatt az erdőterület látogatása tilos és veszélyes!

Egyébként is praktikus az őszi/téli erdőben olyan ruházatot viselni, amely jól láthatóvá tesz minket. Kutyánkra is adhatunk kifejezetten láthatósági felszerelést – akár mellényt is. De egy feltűnő, narancssárga póráz és nyakörv is sokat segít, hogy messziről azonosítható legyen: kutyánk nem dúvad!

Ezen óvintézkedések a saját és kutyánk biztonságát szolgálják. Ugyanakkor érdemes odafigyelni a „nem kötelező” pontokra is, ha erdőben járunk. Az erdőben mi csak látogatók vagyunk. A természet az ott élő fajok élőhelye. Ne hagyjunk ott semmit és ne vigyünk el onnan semmit. Tehát, a szemetünket, a kutyakakit, a banánhéjat és minden mást, még ha „lebomlik” akkor is, vigyük szépen haza, vagy  a legközelebbi kukába. A tobozokat, virágokat, gombákat pedig hagyjuk ott, ahol vannak. Ők ott élnek, oda valók.

Leave No Trace – a természet tiszteletének alapjai (kutyás) túrázóknak

Amíg az erdőben járunk, igyekezzünk csendben, megfigyelőként jelen lenni. Hangoskodással, zene hallgatással, kiabálással ne zavarjuk az erdő lakóinak és más túrázóknak a nyugalmát. Úgy egyébként esélyünk sincs meghallani a szarvasbőgés drámai hangjait.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: http://mtsz.org/cikk/erdolatogatasi_korlatozasok_gyujtooldala; Kép: Photo by Lisa Fotios: https://www.pexels.com/photo/woman-beside-dog-walking-in-the-forest-under-tall-trees-at-daytime-1006374/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...