Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

4 dolog, amit a gazdik csinálnak, de a kutyák nem szeretik

A gazdiknak számos olyan szokásuk van, amelyet a kutyák egyáltalán nem szeretnek. Sőt sokszor kifejezetten utálják, mégsem biztos, hogy észrevesszük azonnal.

Senki nem szeretne olyan dolgokat csinálni kutyájával, amelytől ő kényelmetlenül érzi magát, szomorú lesz vagy esetleg fél. Sajnos azonban néha nem teljesen nyilvánvaló, hogy a kutyára milyen hatással vannak a gazdi bizonyos mozdulatai, cselekedetei.  Ezért fontos tisztázni néhány viselkedési formát, melyet a legtöbb kutya nem szeret, de lehet, hogy nem veszed észre rajta.  Fontos leszögezni az elején, hogy  ezek az állítások általánosságban, a kutyák többségére igaz, nem minden kutyára.

  1. Ölelgetés – szabad mozgás korlátozása

Van olyan kutya, amelyik imád a gazdi karjai között szorosan kuckózni és élvezi az ölelgetést. A legtöbb kutya számára azonban ez a dominancia jele, csapdába ejtve érzik magukat tőle és kényelmetlen számukra. Vannak kutyák, akik tűrik ezt a gazdijuktól, de egyáltalán nem szeretik. Ha ölelgetés közben a kutyád testtartása, tekintete megfeszül, füleit felhúzza, akkor inkább ne csináld ezt vele.

  1. Túl hosszú, bonyolult utasítás

A túl hosszú mondatok összezavarhatják a kutyákat. Bizonyára sok gazdi „beszélget” a kutyájával  és ez így is van rendjén. Azonban amikor kérünk tőlük valamit, amikor feladatot kell végrehajtaniuk, akkor az legyen egyértelmű számukra. Nem fogja érteni azt a mondatot, hogy „adok neked jutalomfalatot, ha jó vagy”. Ebből valószínűleg felismeri a jutalomfalat és a jó szavakat és nem érti majd, hogy miért nem kapott jutit. Ez pedig nemcsak összezavarja, de félreértésekre is okot adhat és egyszerűen nem érti meg, hogy mit akar tőle a gazdi.

  1. Kiabálás

A kutyák általában nem szeretik a hangos zajokat. A városi kutyák megszokják például az autók hangját, a motorzúgást és a számos hangos városi zajt, de ettől még nem fogják szeretni. Gondoljunk csak a mennydörgésre, vagy a tűzijátékok által kibocsátott hangokra. A legtöbb kutya retteg tőlük. Ha pedig a gazdi kezd el kiabálni, az még félelmetesebb számukra. Szorongást, félelmet kelthet bennük, jó eséllyel pedig azt sem tudják, hogy mit mondasz éppen.  Kiabálás nélkül is tudtára lehet adni egy kutyának, hogy éppen valami rosszat csinált.

  1. Az arc érintése

Ez valami hasonló, mint az ölelgetés. Sok kutya nem szereti, ha az arcához érünk, pláne ha idegenek teszik ezt. Persze, sokan tűrik, de legtöbbjük nem élvezi, ha az arcánál matatnak. Fontos tudni, hogy ha idegen kutyával találkozunk, éppen ezért ne az arcát, vagy a fejét kezdjük el simogatni. Inkább a hátát, vállát simizzük, azt valószínűleg komfortosabb lesz számára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: iheartdogs.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...