Saját KB bal
Saját KB jobb

Kell a kutyáknak fényvédelem?

Ez a kérdés elsőre talán furcsán hangzik, hiszen a kutyák évezredeken keresztül a szabadban éltek, és nem valószínű, hogy a kőkori ember két mamutvadászat között naptejjel kenegette a kutyáit. Legalábbis, még a brit tudósok sem találtak erre vonatkozó bizonyítékot. De, ahogy sok minden más, így a fényvédelem kérdése is teljesen más nézőpontba került az elmúlt évtizedekben.

Először is, tisztázzuk, mit értünk fényvédelem alatt! Nem kizárólag a fényvédők alkalmazását, hanem szó szerint, az erős napfénytől való védelmet. A kutyák ugyanúgy le tudnak égni a tűző napon, ezen kívül az UV-sugárzás miatt kialakuló bőrrák típusok (melanoma, basalioma) sem kerülik el őket. A szemet érő erős UV-sugárzás pedig ugyanolyan káros és zavaró lehet a kutyák számára, mint nekünk.

A hőség veszélyes: A hőgutát 68 százalékban forró levegőn tett egyszerű séta okozza

De hiszen mindezek érték az ősember kutyáit is, nem? Nem biztos. A forró napon tartózkodás nem volt mindig divat. Mind az emberek, mind az állatok inkább árnyékos helyet kerestek a nap legmelegebb óráiban, és csak módjával tartózkodtak a napon. Akinek napimádó kutyája van, az is biztosan megfigyelte, hogy a csukott szemmel tűző napot sütkérezés és az árnyékban heverészés váltják egymást. A kutyák valószínűleg ösztönösen is tudják, hogy mennyi napozás elég nekik.

A természet is védi őket a káros napsugárzástól. A bundájuk szigetel, a napnak kitett testrészeik pigmentáltak. Már akinek… Mert a természet néha fura dolgokat talál ki, amire az emberek rásegítenek. Így például a szőr nélküli, vagy csak ritkás, rövid szőrrel védett kutyákat semmi sem óvja a nap káros hatásaitól. Ahogy a nagyon világos szőrű és bőrű egyedeket sem. Nem beszélve azokról a kutyákról, akiket a gazdik a nyár elején szinte kopaszra nyíratnak.

Láthatjuk, hogy sokat változott a világ, és emiatt a fényvédelem kérdésére ma már sok esetben egyértelműen igen a válasz. Ha nyáron sok időt töltünk vízen, vízparton, esetleg a kutyánknak nincs lehetősége a déli órákban hűvös, árnyékos helyre húzódni, figyeljünk a megfelelő védelemre.

Bár az üveg megszűri az UV-B sugárzást, az UV-A sugarakat átengedi. Ha kutyánk imád a hűvös irodában vagy a lakásban napozni, figyeljünk oda erre is.

A fényvédelem legjobb eszköze talán az árnyékos hely biztosítása. Ez lehet egy függöny, árnyékoló vagy strandsátor. Ha sokat vagyunk napnak kitett helyen a kutyánkkal, akkor érdemes lehet fényvédő ruházatról, napszemüvegről és/vagy naptejről gondoskodni számára – a szőrzete, bőrtípusa és érzékenysége függvényében. Ne tartózkodjunk a tűző napon huzamosabb ideig, mindenképpen kerüljük a délelőtt 11 óra és délután 4 óra közötti időszakot!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.petmd.com/dog/seasonal/can-dogs-wear-sunscreen; Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/pembroke-welsh-corgi-lying-on-the-sand-under-white-cloud-blue-sky-164186/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...