Saját KB bal
Saját KB jobb

Az ember mellett a vadként élő kutyák jelentik a legnagyobb veszélyt a vadvilágra nézve

A Föld gerinces vadvilágát a kutya (Canis familiaris) fenyegeti a leginkább, persze csak az ebben is élenjáró faj, vagyis az ember (Homo sapiens) után – írta meg a qubit.hu. Az emberiséggel együtt túlszaporodó – az előrejelzések szerint pár év múlva egymilliárdos összpopulációjú – kutyák 75-80 százaléka ugyanis nem házikedvenc, hanem a lakóövezetek közelében kóbor kutyaként él. A legnagyobb veszélyt azok a nem kis létszámú falkák jelentik, amelyek a természetes élővilágnak még helyet adó területeken telepedtek meg, ahol az emberhez hasonló eredményességgel pusztítják a vadvilágot.

 

Az ember adta a lehetőséget nekik

A BBC-n jelent meg a kutatást összegző cikk, amelyben a kutyák veszélyességi faktorát elemezték az állatvilágra nézve. A különlegességük pont a háziasításban rejlik: az ember az intelligenciával, a magas alkalmazkodó képességgel, a reprodukciós mutatók megemelkedésével olyan fegyvert adott a kutyák kezébe, amellyel az ember közelében maradva hatalmas pusztítás írható majd a számlájukra.

Julie Young, az amerikai agrárminisztérium vadvédelmi szolgálatának tudományos munkatársa a nyájak és gulyák védelmére kitenyésztett – a komondor és kuvasz fajták révén ismerhető – pásztorkodó és visszavadult őrkutyákat tanulmányozta szerte a világban. Köztük a déli államok vadonjaiban kóborló, részben a marihuánaültetvényeken teljesített szolgálatból idő előtt elbocsátott példányok szokásait is. Tavaly megjelent tanulmányában arra jutott, hogy nem a fékevesztett vérszomj jelenti a legnagyobb gondot, hanem az, hogy ezek a kutyák akkor is vadásznak, amikor nem táplálékszerzés a cél. Vad rokonaikkal ellentétben náluk a zsákmánykereső cserkelés szinte folyamatos, és bár nem feltétlenül végeznek a potenciális prédával, az űzött vad sokszor már abba is belepusztul, hogy megkergették.  


Flamingóra vadászó elvadult eb KenyábanFotó: Michel & Christine Denis-Huot/Biosphoto

188 faj van veszélyben a kutyák miatt

A kutyák 188 veszélyeztetett fajt fenyegetnek világszerte – derült ki a legfrissebb, tavaly publikált tanulmányból. Az 1948-as alapítású Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, IUCN) adatai alapján 96 emlős-, 78 madár-, 22 hüllő- és 3 kétéltű faj fennmaradását kockáztatják jelenleg az elvadult ebek. A vadvédelmi szakemberek a hawaii vízicsibe (Porzana sandwichensis) és a tongai vakondgyík (Tachygyia microlepis) kipusztítását máris a szigeteken kóborló kutyafalkák számlájára írják.

A veszettség is egyre terjed

A gazdátlan, vad kutyák nem csak az állatállományt, de közvetlenül az embereket is veszélyeztetik, hiszen a veszettség egyik fő terjesztői lehetnek. A szaporításnak és felelőtlen állattartásnak „köszönhetően” rengeteg a túlszaporulat, akik közül legtöbben az utcán végzik, ahol oltatlanul és ivarosan reprodukálják mind magukat, mind a fertőzöttséget, ezzel duzzasztva egyre hatalmasabbra a járványt.

A megoldás? Felelős állattartás, szaporítás elleni harc, járványok elleni védekezés.

Mitől lett a kutya az ember legjobb barátja?

Lehet, hogy boldogabbak a kóborolni hagyott kutyák?

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: qubit
Fotó: Flamingóra vadászó elvadult eb KenyábanFotó: Michel & Christine Denis-Huot/Biosphoto

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...